Waarom de weegschaal niet altijd gelijk heeft
14 juli 2021 
6 min. leestijd

Waarom de weegschaal niet altijd gelijk heeft

Het moment van de waarheid. Het wekelijkse weegmoment. We hebben allemaal wel momenten gehad waar we graag de resultaten willen weten na een week hard werken. 

Maar er zijn ook genoeg moment dat we de weegschaal totaal vermijden als we al een paar weken niet meer naar de sportschool zijn gegaan en volop aan het snacken waren. Uit een soort van angst voor het getal en de confrontatie vermijden we het moment. Want het getal dat eruit komt ‘weegt’ ontzettend zwaar. 

We zijn blij als het gewicht omlaag is gegaan na een week hard werken. Maar we voelen ons schuldig als het resultaat tegenvalt en weten vaak precies waardoor dat ook komt. Daarnaast op het moment als je de hele week goed aan je ‘dieet’ hebt gehouden maar toch geen gram verschil ziet of juist omhoog is gegaan, is vaak je hele dag al helemaal verpest.  

De weegschaal is een belangrijke factor in jouw transformatieproces. Ontdek hier de meest gemaakte fouten en dé oplossing om de weegschaal effectief in te zetten!


Probleem 1: Het gaat alleen maar om de kilo’s.

Het stellen van het juiste doel is ontzettend belangrijk in het proces om resultaten te boeken. Wat iemand ook voor ogen heeft, het komt vaak neer op een gevoel. Het gevoel op het moment als je het doel hebt bereikt. Want het gaat niet om die 10 kilo afvallen. Het gaat om waar die 10 kilo voor staat. 

En dat gevoel is uiteindelijk voor iedereen hetzelfde, namelijk: meer zelfvertrouwen, lekker in je vel voelen en trots zijn als je in de spiegel kijkt.

Een doel om binnen ‘x aantal tijd ‘x aantal kilo’ af te vallen weerspiegelt een verlangen. Een verlangen om gelukkig te zijn. Een verlangen naar een realiteit waar we ons lekkerder in ons vel voelen. Waar we trots zijn op wat we hebben behaald, op de persoon die we zijn geworden. Het verlangen om het beste uit onszelf te halen.

We koppelen daar vaak een gewicht aan om het tastbaar te maken. Maar klopt dit wel? Of is dit een plan gedoemd om te vallen? Het kan zomaar zijn dat je juist lekkerder voelt in je lijf als je 5 kilo bent afgevallen ipv de 10 die je altijd dacht te willen..

 

Probleem 2: Je motivatie koppelen aan de weegschaal.

Een ander probleem ligt vaak ook in de mindset. Het moment dat de weegschaal niet helpt is wanneer je jouw zelfwaarde en motivatie koppelt aan een bepaald doel. Het werkt motiverend zolang de weegschaal meewerkt en naar beneden gaat, maar ook weer ontzettend demotiverend als hij omhoog gaat. 

De periodieke meting die ik bijvoorbeeld doe binnen mijn coachingprogramma’s is niks anders dan data verzamelen. Data geeft een momentopname weer van de realiteit. Het is niet goed, het is niet slecht. Het is simpelweg de realiteit. We hebben niks aan een fantasie of een ideale wereld.  Want met die data kunnen we weer verder richting je doel. 

Ben je aangekomen, terwijl je wilt afvallen? Dan gaan we uitzoeken naar de reden waarom en passen het aan, zodat je weer verder kan. Niets meer en niets minder.

Het kost namelijk tijd om veranderingen in te brengen. Het kost tijd om te werken aan een gezondere versie te worden van jezelf. Om de persoon te zijn die je moet zijn om je doel te halen. 

 

Probleem 3: Niet weten wat het verschil is tussen je gewicht en je samenstelling.

Iedere verandering in je gewicht is te wijten aan jouw energiebalans. Zit je in een calorietekort, val je af. Zit je in een calorie-overschot, kom je aan. Maar wat zegt het getal over je samenstelling?

Het getal zegt nauwelijks iets over verschillen in je spiermassa, vetmassa, botmassa, vochthuishouding, etc. Een toename wilt niet per se zeggen dat je meer vet hebt gekregen. Hetzelfde geldt voor een afname. Het wilt niet per se zeggen dat je spieren bent verloren.

Het is een momentopname. Een datapunt. Niks meer en niks minder. Het zegt niks over het geheel. Je gewicht is namelijk beïnvloedbaar door verschillende factoren (vochtinname, koolhydraatinname, zoutinname, maagvolume, menstruatie). Hoe meer datapunten we hebben verzameld, hoe sneller we een bepaalde trend kunnen zien en daarop effectief te handelen.

Daarom ben ik ook geen fan van de BMI; jouw gewicht verdeeld over je lengte), omdat het niks zegt over de samenstelling. Kijk naar de afbeelding hieronder. Beiden zijn te zwaar voor hun lengte. Het gewicht is veel te hoog en geeft ook aan dat beide heren ‘obesitas’ hebben. Maar wie heeft er echt teveel gewicht?

Er is namelijk een groot verschil ook tussen de omvang van vetten en spieren. Als ik jou de vraag stel, wat weegt zwaarder? Een kilo veren of een kilo stenen? 

Het juiste antwoord is dat ze even zwaar zijn, maar de omvang is anders. Ik heb om aan een kilo veren te komen een enorme berg nodig, maar voor een kilo stenen een klein hoopje. Hetzelfde geldt ook voor spieren en vetmassa.

Een ander voorbeeld zijn de dames hieronder. Ze zijn zwaarder geworden, maar ook slanker en gespierder. Wat als zij puur op de weegschaal gelet hadden?

Oplossing: Het effectief inzetten van de weegschaal

We weten nu dat de weegschaal geen rekening houdt met je lichaamssamenstelling en dat fluctuaties in je gewicht niet per se betekenen dat je totaal de verkeerde kant opgaat. 

Maar hoe kunnen we de weegschaal nu effectief inzetten? 

Het gaat om zoveel mogelijk data verzamelen voor lange termijn resultaten. Het gewicht kan per dag wisselen door hormoonwisselingen, vocht, maaginhoud, koolhydraten, etc. Belangrijk is dus dat we een trend gaan opzoeken. 

Dit doen we op de volgende manier: 

  • Ga iedere dag op de weegschaal staan en noteer het gemiddeld week gewicht. Hecht geen emotionele waarde aan het getal, maar ga op zoek naar de gemiddelde verandering ten opzichte van de week ervoor. 
  • Indien je het te confronterend vindt om iedere dag op de weegschaal te gaan staan, doe het dan 1x per week op precies hetzelfde moment. 

Maak daarnaast ook gebruik van:

  • 1x per week de omtrek van je middel en heupen meten.
  • 1x per week huidplooimeting.
  • 1x per maand een foto van je voortgang. Let op: maak een foto altijd op hetzelfde moment in dezelfde ruimte. Maak niet een foto direct na een training.
  •  Kleding (gaat losser zitten)

 

Conclusie

De weegschaal is een middel om je progressie bij te houden. Niet meer, niet minder. Hecht niet teveel waarde aan het getal, maar gebruik het effectief om te weten of de juiste kant op gaat op de lange termijn.

Laat je geluk en zelfwaarde niet afhangen door een getal. Hoe voel je je? Voel je je fit, energiek en gelukkig? Heb je het gevoel dat je totaal niet bezig bent met diëten? Kun je nog genieten met vrienden en familie zonder panisch te worden over wat een keer uiteten met je gewicht doet?

Ja? Goed zo, dan ben je lekker bezig!

 

Wat kun je nu doen? 

Fat to Fit - 3 maanden Beginners Challenge

Start vandaag voor maar €1,- ! Waarom nog uitstellen? 

Voor beginners die aan hun lot worden overgelaten in de sportschool, niet weten waar ze moeten beginnen en niet weten of ze het goed uitvoeren.

Doorbreek oude patronen en start eindelijk jouw gezonde leefstijl. Begin vandaag direct!

  • Uitgebreide workouts met video's en PDF documenten. 
  • Voor in de sportschool of thuis. 
  • Inclusief conditie en buikspieren!

Investeren in jouw gezondheid is nog nooit zo makkelijk geweest! 

Klik hier voor toegang tot de Challenge

Jouw gezondheid is toch wel op z'n minst 1 euro waard?


Over de schrijver
90% van de mensen behaalt nooit hun doel, en dat hoeft niet. Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. Ik heb een 3 stappenplan ontwikkeld waardoor toegewijde mensen simpel in 8 weken in hun beste shape komen zonder frustraties en ook al hun resultaten weten te behouden. Leer alles wat je nodig hebt om in shape te komen en te blijven. Hiervoor volg ik altijd dezelfde formule, aangepast op de individu. Want iedereen is anders. En die combinatie heeft zich keer op keer bewezen. Op een simpele, leuke en effectieve manier. En dat is niet zo lastig of vereist veel discipline als je misschien zou denken... Deze formule heb ik nu omgezet voor je waarmee je eindelijk resultaten gaat boeken. Leer hoe jij al je resultaten en die gezonde levensstijl eindelijk kan weten te behouden!
Reactie plaatsen