Afvallen Lukt Niet Meer? 3 Oorzaken Waardoor Je Geen Buikvet Meer Verbrandt
12 maart 2023 
3 min. leestijd

Afvallen Lukt Niet Meer? 3 Oorzaken Waardoor Je Geen Buikvet Meer Verbrandt

"En nou moet je kappen!"

Niet lang geleden zei ik dat tegen een klant die zich voor de zoveelste keer zichzelf naar beneden haalde omdat het afvallen niet meer lukte. 

Ik wist het meteen dat het die stem in haar hoofd was, die weer lekker tekeer aan het gaan was. Ik voelde de angst. De angst in haar hoofd dat dit weer de zoveelste dieetpoging zou worden die niet zou lukken.
Afvallen en frustraties


Veel mensen geven snel op als ze niet direct resultaat zien van hun dieetpogingen. Echter, afvallen duurt meestal langer dan een paar weken. Het is belangrijk om doorzettingsvermogen te hebben en je frustraties niet de overhand laten nemen. Als je echt wilt afvallen, moet je geduld hebben en door blijven gaan, ook als het even moeilijk wordt.


Daarnaast kunnen teleurstellingen afvallen in de weg staan. Dit komt omdat mensen vaak met te hoge verwachtingen beginnen aan een dieet. Als ze dan niet snel genoeg afvallen of een aantal keer op het dieet moeten terugkomen, kunnen ze erg teleurgesteld raken. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en je niet te laten leiden door onrealistische beelden die je ziet op social media.


Het is echt super frustrerend als je zo je best doet om af te vallen, en het lukt niet meer. Maar je hoeft jezelf echt niet naar beneden te halen, want het heeft in mijn jarenlange ervaring zelden te maken met de persoon zelf. Vaak is het de aanpak die niet werkt, waardoor het afvallen niet lukt. 

Dit zijn de 3 oorzaken waarom afvallen niet meer lukt.


Oorzaak 1: Onderrapportage


Onderrapportage, ofwel het niet goed kunnen inschatten van wat je daadwerkelijk eet. In de praktijk kan dit variëren van 200 tot zelfs 2000 kcal (!). Dus wanneer je eigenlijk 1200 kcal denkt te eten, eten sommige mensen maar liefst 2000 kcal of zelfs meer. 


Oplossing > Weet daarom je onderhoud- en caloriedoel


Vaak hebben de meeste mensen geen flauw idee over hoeveel calorieën ze daadwerkelijk eten. Dit is juist dé reden waarom het essentieel is om je voeding goed bij te houden. Meten is weten. Hoe weet je hoeveel calorieën je nog mag eten in de avond, als je niet weet hoeveel je er al hebt gegeten...?Oorzaak 2: Overschatten activiteitenpatroon


We kennen het allemaal wel. Dat gevoel wanneer je keihard hebt getraind en dus jezelf wel even beloont met 'iets lekkers'. Of volop het huis schoongemaakt en dan denken dat je heel veel calorieën hebt verbrand. 


Alleen vergeten we vaak dat de 300 kcal die we tijdens de training van net hebben verbrand, er zo aan gegeten is! Eet 2 liga milkbreaks of 1 plak ontbijtkoek met boter en je zit er al aan! Zonde!


Oorzaak 3: Aangepaste stofwisseling


"Ja, ik val niet meer af door mijn stofwisseling." We hebben dit allemaal wel eens een keer gehoord of zelf gezegd/gedacht.

 

Hoewel weinig mensen echt een probleem hebben met hun stofwisseling, is het belangrijk om te weten dat naarmate je vet verliest, je energieverbruik ook omlaag zal gaan. Ofwel, je stofwisseling vertraagt ook. 


Vet is namelijk massa. Je lichaam hoeft op een gegeven moment minder massa (minder vet) heen en weer te bewegen. Ofwel het kost het lichaam steeds minder energie en je wordt dus efficiënter in je verbruik van energie. Je verbrandt dus minder calorieën voor dezelfde activiteiten omdat je simpelweg minder weegt. Dus een calorietekort van 20% is op de lange termijn eerder 10%. Hoe nu verder? Hoe blijf je afvallen?


Het antwoord: Voeding Periodisatie


Als jij dit toepast kan je effectief vet verbranden en je resultaten behouden zodat jij nooit meer hoeft te diëten. 


Dit is de kracht van het hebben van een strategie:

 • Start: Onderhoudsniveau:
  • Stap 1: bereken behoefte en bijhouden voeding
  • Stap 2: trainen, 80/20 regel
 • 4-8 weken diëten: bepaal caloriedoel
 • 1-2 weken dieet pauze: voorkom valkuilen en veelgemaakte fouten
  • Terug naar nieuw onderhoudsniveau
 • 4-8 weken diëten: bepaal nieuw caloriedoel en macrodoel
  • calorietekort door middel van minder eten, trainen en mogelijk extra cardio
 • Dieet exit strategie: vasthouden resultaat
  • Vet% verlagen, strakker en meer in shape


Conclusie: Wat is relaxter?


1200 kcal eten rest van je leven, of 2000-2500 kcal per dag met een laag vet%, een toffe shape en gewoon normaal eten? 


Als afvallen niet meer lukt komt het vaak neer op het ontbreken van een persoonlijk plan en strategie! Veel beter dan een standaard dieet!


Het hebben van een persoonlijke strategie is essentieel om nooit meer te diëten en om weer buikvet te gaan verbranden ;-)


You got this topper! 100%!In shape komen simpel gemaakt


Jouw beste shape in 100 dagen! Stel samen met mij jouw persoonlijk 3 stappenplan op om in jouw beste shape te komen en te blijven. Fitter, strakker en lekker in je vel.


90% van de mensen behalen nooit hun doel, en dat hoeft niet.

Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. 


Ik heb een 3 stappenplan ontwikkelt waardoor toegewijde mensen in 100 dagen in hun beste shape komen en ook al hun resultaten weten te behouden.


Volg mijn online workshop en krijg alle tools voor mentale en fysieke transformatie. 


Begin vandaag nog met jouw persoonlijk plan!

Ga naar: https://revolutiongym.nl/workshop/

Over de schrijver
90% van de mensen behaalt nooit hun doel, en dat hoeft niet. Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. Ik heb een 3 stappenplan ontwikkeld waardoor toegewijde mensen simpel in 8 weken in hun beste shape komen zonder frustraties en ook al hun resultaten weten te behouden. Leer alles wat je nodig hebt om in shape te komen en te blijven. Hiervoor volg ik altijd dezelfde formule, aangepast op de individu. Want iedereen is anders. En die combinatie heeft zich keer op keer bewezen. Op een simpele, leuke en effectieve manier. En dat is niet zo lastig of vereist veel discipline als je misschien zou denken... Deze formule heb ik nu omgezet voor je waarmee je eindelijk resultaten gaat boeken. Leer hoe jij al je resultaten en die gezonde levensstijl eindelijk kan weten te behouden!
Reactie plaatsen