Hoe Kan Je Afvallen Zonder Veel Te Sporten?
03 december 2022 
3 min. leestijd

Hoe Kan Je Afvallen Zonder Veel Te Sporten?

Afvallen zonder veel te sporten? Is dat mogelijk? 

Als je 11 jaar geleden had verteld dat ik vandaag de dag al honderden mensen heb geholpen om in shape te komen en te blijven - had ik je voor gek verklaard. 
En toch is het zo. Dit is wat ik doe en het is te gek. En vandaag neem ik je mee achter de schermen hoe ik een plan zou opstellen voor een nieuwe klant die wilt afvallen zonder veel te sporten. Want vaak is MEER sporten niet het antwoord als je wilt afvallen…


Er zijn genoeg manieren om af te vallen zonder veel te sporten. Je hoeft alleen maar wat creatief te zijn. 
Maar voordat we daarin gaan duiken is het belangrijk om stil te staan hoe het afvallen in de basis werkt. Want zodra je dit weet, ga je realiseren dat het prima kan!1 KG = 7000 kcal

Dus stel je wilt 10 kg afvallen betekent dat je 70.000 kcal teveel hebt gegeten!! (en dat wil je nu in een tekort zien te verliezen). Bij afvallen, willen we dus een tekort gaan genereren waardoor dat opgeslagen energie (vet) wordt gebruikt. 


Vaak als realistische doelstelling hanteer ik met klanten: 0,5-1 kg per week afvallen.


De reden waarom ik geen voorstander ben om veel sporten in te zetten om af te vallen, is omdat per training verbrandt je maar 200-300 kcal per training. Dus als we kijken binnen de lens van je gezondheid bewaken en het ook nog leuk te houden is het niet handig om training als hoofdmiddel in te zetten om af te vallen. 

Want om 7000 kcal (= 1 kg) in een tekort per week te komen betekent dat je 2x op een dag moet trainen, voor 7 dagen lang. Dat is totaal niet te doen, realistisch en vol te houden!


De gouden combinatie om af te vallen.


Dus hoe willen we afvallen zonder veel te sporten, resultaten boeken en dit behouden?

We willen een tekort creëren van 3500-7000 kcal. Hoe doen we dat? 

 • Voeding: Een calorietekort creëren van dagelijks 500 kcal.
 • Beweging: Dagelijks 10.000 stappen zetten of 150 minuten cardio per week (= 500 kcal per dag).


Maar waar moeten we die -500 kcal vanaf halen als we kijken naar onze inname? Hoe weet je je energiebehoefte?

De energiebehoefte wisselt per persoon, daarom kan je nooit uitgaan van een algemeen dieet. Iedereen is verschillend. Dit is de grootste valkuil van een standaard dieet omdat dit niet op maat gemaakt is voor jou!

Ieder persoon is uniek en daarom is de energiebehoefte voor iedereen verschillend. De energiebehoefte is opgebouwd uit 3 componenten:

 1. Het rustmetabolisme: 40-70%
 2. Energie voor voedselverwerking: 10%
 3. Fysieke activiteit: 20-50%


Rustmetabolisme

De energiebehoefte wordt voor het grootste gedeelte bepaald door het rustmetabolisme. Het rustmetabolisme is de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft voor het onderhouden van het lichaam. Neem als voorbeeld: opbouw en afbraak van cellen, het reguleren van het lichaamstemperatuur, functioneren van de organen, etc.

De hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt in rust is per persoon verschillend. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op het rustmetabolisme:

 • Geslacht;
 • Leeftijd;
 • Lichaamssamenstelling;
 • Lichaamsgrootte;
 • Activiteitenfactor;
 • Overig factoren.

Dus: Je kan daarom nooit uitgaan van een standaard dieet, omdat het verbruik wisselt per persoon!


Bereken jouw energiebehoefte

Zoals je net hebt gelezen wordt de energiebehoefte door verschillende factoren beïnvloed. Nu is het van essentieel belang om te weten hoeveel kcal er noodzakelijk zijn voor het onderhouden van het lichaam. Hierbij maakt het niet uit welke producten er worden gegeten. 

Op het moment als jij jouw energiebehoefte weet, kan je dus 500 kcal hiervan afhalen en dit combineren met dagelijks 10.000 stapppen zetten per dag.


Conclusie

Er zijn meerdere manieren om jouw energiebalans te berekenen. Sommige gebruiken formules. Mijn voorkeur voor mijn klanten gaat uit naar de praktijk en data verzamelen. Maar doe wat het beste past bij jou!

Meten is weten ;-)

You got this topper! 100%!In shape komen simpel gemaakt


Jouw beste shape in 100 dagen! Stel samen met mij jouw persoonlijk 3 stappenplan op om in jouw beste shape te komen en te blijven. Fitter, strakker en lekker in je vel.


90% van de mensen behalen nooit hun doel, en dat hoeft niet.

Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. 


Ik heb een 3 stappenplan ontwikkelt waardoor toegewijde mensen in 100 dagen in hun beste shape komen en ook al hun resultaten weten te behouden.


Volg mijn online workshop en krijg alle tools voor mentale en fysieke transformatie. 


Begin vandaag nog met jouw persoonlijk plan!

Ga naar: https://revolutiongym.nl/workshop/

Over de schrijver
90% van de mensen behaalt nooit hun doel, en dat hoeft niet. Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. Ik heb een 3 stappenplan ontwikkeld waardoor toegewijde mensen simpel in 8 weken in hun beste shape komen zonder frustraties en ook al hun resultaten weten te behouden. Leer alles wat je nodig hebt om in shape te komen en te blijven. Hiervoor volg ik altijd dezelfde formule, aangepast op de individu. Want iedereen is anders. En die combinatie heeft zich keer op keer bewezen. Op een simpele, leuke en effectieve manier. En dat is niet zo lastig of vereist veel discipline als je misschien zou denken... Deze formule heb ik nu omgezet voor je waarmee je eindelijk resultaten gaat boeken. Leer hoe jij al je resultaten en die gezonde levensstijl eindelijk kan weten te behouden!
Reactie plaatsen