Hoe Kan Je Afvallen Zonder Veel Te Sporten?
03 december 2022 
11 min. leestijd

Hoe Kan Je Afvallen Zonder Veel Te Sporten?

Afvallen zonder veel te sporten? Is dat mogelijk? 

Als je 11 jaar geleden had verteld dat ik vandaag de dag al honderden mensen heb geholpen om in shape te komen en te blijven - had ik je voor gek verklaard. 
En toch is het zo. Dit is wat ik doe en het is te gek. En vandaag neem ik je mee achter de schermen hoe ik een plan zou opstellen voor een nieuwe klant die wilt afvallen zonder veel te sporten. Want vaak is MEER sporten niet het antwoord als je wilt afvallen…


Er zijn genoeg manieren om af te vallen zonder veel te sporten. Je hoeft alleen maar wat creatief te zijn. 
Maar voordat we daarin gaan duiken is het belangrijk om stil te staan hoe het afvallen in de basis werkt. Want zodra je dit weet, ga je realiseren dat het prima kan!1 KG = 7000 kcal

Dus stel je wilt 10 kg afvallen betekent dat je 70.000 kcal teveel hebt gegeten!! (en dat wil je nu in een tekort zien te verliezen). Bij afvallen, willen we dus een tekort gaan genereren waardoor dat opgeslagen energie (vet) wordt gebruikt. 


Vaak als realistische doelstelling hanteer ik met klanten: 0,5-1 kg per week afvallen.


De reden waarom ik geen voorstander ben om veel sporten in te zetten om af te vallen, is omdat per training verbrandt je maar 200-300 kcal per training. Dus als we kijken binnen de lens van je gezondheid bewaken en het ook nog leuk te houden is het niet handig om training als hoofdmiddel in te zetten om af te vallen. 

Want om 7000 kcal (= 1 kg) in een tekort per week te komen betekent dat je 2x op een dag moet trainen, voor 7 dagen lang. Dat is totaal niet te doen, realistisch en vol te houden!


De gouden combinatie om af te vallen.

Dus hoe willen we afvallen zonder veel te sporten, resultaten boeken en dit behouden?

We willen een tekort creëren van 3500-7000 kcal. Hoe doen we dat? 

 • Voeding: Een calorietekort creëren van dagelijks 500 kcal.
 • Beweging: Dagelijks 10.000 stappen zetten of 150 minuten cardio per week (= 500 kcal per dag).


Maar waar moeten we die -500 kcal vanaf halen als we kijken naar onze inname? Hoe weet je je energiebehoefte?

De energiebehoefte wisselt per persoon, daarom kan je nooit uitgaan van een algemeen dieet. Iedereen is verschillend. Dit is de grootste valkuil van een standaard dieet omdat dit niet op maat gemaakt is voor jou!

Ieder persoon is uniek en daarom is de energiebehoefte voor iedereen verschillend. De energiebehoefte is opgebouwd uit 3 componenten:

 1. Het rustmetabolisme: 40-70%
 2. Energie voor voedselverwerking: 10%
 3. Fysieke activiteit: 20-50%


Rustmetabolisme

De energiebehoefte wordt voor het grootste gedeelte bepaald door het rustmetabolisme. Het rustmetabolisme is de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft voor het onderhouden van het lichaam. Neem als voorbeeld: opbouw en afbraak van cellen, het reguleren van het lichaamstemperatuur, functioneren van de organen, etc.

De hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt in rust is per persoon verschillend. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op het rustmetabolisme:

 • Geslacht;
 • Leeftijd;
 • Lichaamssamenstelling;
 • Lichaamsgrootte;
 • Activiteitenfactor;
 • Overig factoren.

Dus: Je kan daarom nooit uitgaan van een standaard dieet, omdat het verbruik wisselt per persoon!


Bereken jouw energiebehoefte

Zoals je net hebt gelezen wordt de energiebehoefte door verschillende factoren beïnvloed. Nu is het van essentieel belang om te weten hoeveel kcal er noodzakelijk zijn voor het onderhouden van het lichaam. Hierbij maakt het niet uit welke producten er worden gegeten. 

Op het moment als jij jouw energiebehoefte weet, kan je dus 500 kcal hiervan afhalen en dit combineren met dagelijks 10.000 stapppen zetten per dag.


Conclusie

Er zijn meerdere manieren om jouw energiebalans te berekenen. Sommige gebruiken formules. Mijn voorkeur voor mijn klanten gaat uit naar de praktijk en data verzamelen. Maar doe wat het beste past bij jou!

Meten is weten ;-)

You got this topper! 100%!


Het is NU tijd voor actie!

Ik snap dat het allemaal overweldigend kan zijn. Het hoeft ook allemaal niet perfect, maar het moet wel beter!

Wil jij ook meer resultaat? Meer energie? Meer zelfvertrouwen? En dit allemaal in maar 3 maanden?

Speciaal voor beginners die aan hun lot worden overgelaten in de sportschool, niet weten waar ze moeten beginnen, niet weten of ze het goed uitvoeren of thuis aan de slag willen gaan, heb ik een 3 maanden Fat to Fit Challenge ontwikkeld voor maar €1,- !

Stop met uitstellen en start direct! Want jouw gezondheid is op z’n minst wel een euro waard toch? 

Ga naar: https://revolutiongym.nl/challenge/


Ga voor die gezonde levensstijl!

En voor de mensen die graag een persoonlijk plan willen om naar het volgend niveau te gaan en echt oude patronen compleet willen doorbreken, is er ook de Workshop Mind Management. 

Want we weten allemaal stiekem wel wat we moeten doen en waar het beter kan, maar op een of andere manier lukt het ons steeds maar niet. 

Ik ga jou daarbij helpen met de online workshop puur gericht op je mindset en voeding. Alles wat jij nodig hebt om eindelijk gezond te gaan leven. 

Met simpelweg sporten kom je er namelijk niet. Het hebben van een concreet persoonlijk plan is de beste manier om in shape te komen en te blijven en ik ga je als coach alle tools meegeven om eindelijk die knop om te zetten.

Voor meer informatie: https://revolutiongym.nl/workshop/

Over de schrijver
Ik ben Verano Faerber, Bachelor of Health, diëtist en NSCA gecertificeerd personal trainer. Tijdens mijn studie 10 jaar geleden heb ik Revolution Gym opgericht vanwege mijn eigen ervaring en overtuiging dat de gewone sportschool niet werkt. Mensen leren en onderwijzen hoe zij hun eigen gezondheid, vitaliteit en leven naar het volgend niveau kunnen brengen door middel van het bekrachtigen van hun mind.Change your thoughts, change your body, change your life.Dat is mijn zielsmissie en levenspad. Via je mind je lichaam compleet veranderen, waardoor jij als persoon naar een compleet nieuw niveau gaat en meer uit je leven gaat halen. Want één ding wat ik heb geleerd in deze reis van al 11 jaar..is dat alles wat je nodig hebt allemaal al in je zit.Heb jij het gevoel alsof er meer in zit? Ben jij niet tevreden hoe het nu gaat? Laat mij jou helpen, en kom naar de Workshop. I got you ;-)
Reactie plaatsen