Wat kan ik het beste eten voor of na het trainen?
18 juli 2021 
2 min. leestijd

Wat kan ik het beste eten voor of na het trainen?

Wat moet ik eigenlijk eten voor de training? Wat is het beste om te eten na de training? Moet je ook direct na het trainen een eiwitshake innemen? Sommige mensen eten niets voor de training, hoe zit dat dan?

Allemaal vragen die ik vaak hoor als mensen weer beginnen met trainen. En het is best logisch. Je hoort en leest zoveel verschillende dingen. Van een eiwitshake direct na de training tot aan maaltijden overslaan. Jij hebt het vast ook allemaal wel gehoord. 

Maar wat kan je nu het beste doen? Ontdek het hier!


Kort antwoord: Wat het beste bij jou past, maar zorg er wel voor dat het wel eiwitrijk is in combinatie met gezonde vetten! 

Lang antwoord: Het is verstandig om eerst te kijken wat er bij de training eigenlijk in het lichaam gebeurd.

 

Wat gebeurd er tijdens een training? 

Als we kijken naar de training zelf, verbrand je tijdens de training calorieën (ofwel energie). De energievoorraden zitten opgeslagen in het lichaam in verschillende vormen, van glycogeen (opgeslagen energie uit koolhydraten in spieren) tot vetzuren. Allemaal kunnen aangesproken worden. Een belangrijke regel hierbij is, hoe langer en intensiever de training, hoe meer energie wordt gebruikt. 

Je lichaam heeft dus al energie opgeslagen in het lichaam in de vorm van glycogeen. Dus de gedachtegang dat we koolhydraten (banaan, fruit) per se nodig hebben om te trainen klopt dus niet, want dat heeft het lichaam al. 

Er zijn uitzonderingen, denk aan activiteiten die van lange duur zijn (langer dan 2 uur) dan kan het handig zijn om wat koolhydraten en vetten in te nemen.

 

Wat moet je dus wel eten?


Na de trainingen wordt de eiwitbehoefte verhoogd door de afbraak van spieren. Het is daarom belangrijk om wel eiwitten dan te eten. Het eten van eiwitten stimuleert namelijk weer de aanmaak van eiwitten, ofwel de eiwitsynthese. 

De focus van trainen is om strakker te worden en in shape te komen. Spieropbouw is het doel van de trainingen. Om spiermassa op te bouwen is het belangrijk om rondom de training eiwitrijk te eten. 

Koolhydraten hebben weinig invloed op het aanmaken van spieren, vetten daarentegen wel. Dus het advies is om eiwitten te combineren met gezonde vetten voor het behoud en stimulans voor de spieren. 

 

Praktische tips:

 • Eiwitten: kip, vis, vlees, zuivel, eiwitpoeder
 • Vetten: avocado, noten, zalm, olie

Voorbeelden vóór de training: 

 • Smoothie met eiwitpoeder en avocado
 • Yoghurt/kwark met noten
 • Kip of vis salade met dressing van olijfolie

Voorbeelden na de training: 

 • Warme maaltijd of rest van je voedingsschema, focus met name op eiwitten en vetten. Voeg koolhydraten eventueel toe om aan je calorie-budget te komen. 

 

Extra tips

 • Probeer wat maaltijden uit. Sommige mensen reageren goed op een wat zware maaltijd en sommige eten het liefst zo licht mogelijk. Zolang je maar niet misselijk wordt tijdens de training. 
 •  Hoelang ervoor is per persoon en tijdsmoment verschillend. Hanteer meestal 60-90 minuten ervoor.

 

Conclusie

Doe wat dus het beste past in jouw schema en wat jij lekker vindt. Koolhydraten zijn niet per se nodig. Eiwitten en gezonde vetten zijn wel weer essentieel om die shape te krijgen die je wilt. 

 

Wat kun je nu doen? 

Fat to Fit - 3 maanden Beginners Challenge

Start vandaag voor maar €1,- ! Waarom nog uitstellen? 

Voor beginners die aan hun lot worden overgelaten in de sportschool, niet weten waar ze moeten beginnen en niet weten of ze het goed uitvoeren.

Doorbreek oude patronen en start eindelijk jouw gezonde leefstijl. Begin vandaag direct!

 • Uitgebreide workouts met video's en PDF documenten. 
 • Voor in de sportschool of thuis. 
 • Inclusief conditie en buikspieren!

Investeren in jouw gezondheid is nog nooit zo makkelijk geweest! 

Klik hier voor toegang tot de Challenge

Jouw gezondheid is toch wel op z'n minst 1 euro waard?


Over de schrijver
90% van de mensen behaalt nooit hun doel, en dat hoeft niet. Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. Ik heb een 3 stappenplan ontwikkeld waardoor toegewijde mensen simpel in 8 weken in hun beste shape komen zonder frustraties en ook al hun resultaten weten te behouden. Leer alles wat je nodig hebt om in shape te komen en te blijven. Hiervoor volg ik altijd dezelfde formule, aangepast op de individu. Want iedereen is anders. En die combinatie heeft zich keer op keer bewezen. Op een simpele, leuke en effectieve manier. En dat is niet zo lastig of vereist veel discipline als je misschien zou denken... Deze formule heb ik nu omgezet voor je waarmee je eindelijk resultaten gaat boeken. Leer hoe jij al je resultaten en die gezonde levensstijl eindelijk kan weten te behouden!
Reactie plaatsen