Gewoon door trainen met de Ramadan of toch niet?
04 augustus 2021 
2 min. leestijd

Gewoon door trainen met de Ramadan of toch niet?

De Ramadan staat dit jaar voor de deur en vele mensen hebben vragen omtrent gezond eten en bewegen tijdens deze periode.

Meest bekende problemen tijdens deze periode

  •  Niet trainen
  •  Niet gezond eten
  •  Niet genoeg eten
  •  Niet voldoende slapen 

Hieronder kort een aantal tips om deze problemen aan te pakken.

TRAINEN

– Tijdens de Ramadan wil je wel doorgaan met trainen om zoveel mogelijk spiermassa te behouden gedurende deze periode.
– Of je nu spiermassa wilt aankomen of vet wilt verliezen, trainen blijft een essentieel onderdeel van je programma, alleen zal dit (logisch) op een wat lager tempo zijn. Ga niet fanatiek een cardio sessie doen! Focus meer op krachttraining.
– Train het liefst aan het eind van de middag of ergens in de avond, zodat het kort op het moment aansluit dat je weer kan eten. Hiermee kan je je energie en vocht snel aanvullen
– Pas het aan op jouw niveau! De een kan er beter mee omgaan dan de ander en zal beter blijven presteren. Ervaring zowel met trainen als met de Ramadan spelen hierbij een rol. 

 

VOEDING

– Neem veel eiwitten bij je maaltijden om spierafbraak te voorkomen. Voeg redelijk wat gezonde vetten toe om de maaglediging en de opname van nutriënten te vertragen (= voorkomen honger). 
– Eet voldoende groenten om jezelf te voorzien van de vitaminen en mineralen die je nodig hebt en drink meer dan normaal om vochttekort te voorkomen. 
– Hanteer nog steeds de 80/20 regel – Loempia’s, hapjes zijn natuurlijk in overvloed beschikbaar, maar dat neemt niet weg dat je lichaam nog steeds vitaminen en mineralen nodig heeft.
– Beperk gebruik van bewerkte voeding. Nu is het nog meer van belang om meer te letten op de kwaliteit van je voeding. In plaats van snacks, blijf focussen op groenten, fruit, vlees en kwalitatieve koolhydraatbronnen.
– Houd het bij water en thee, vermijd calorierijke dranken en koffie (ivm slaap).
– Hoewel een opgave voor sommige, overweeg een maaltijd net voordat je het vasten ingaat – idealiter kijk of je nog een hele REM slaap (1,5 uur) na de maaltijd kan doen om slaaptekort te voorkomen. 

 

SLAAP

– Focus nog steeds op de kwaliteit van je slaap, gezien een slaaptekort enorm veel invloed heeft op je lichaam.
– Denk aan slapen in een donkere, koele ruimte met zo min mogelijk afleidingen, slapen met een slaapmasker en/of oordopjes en overweeg het nemen van visolie, vitamine D en magnesium om de kwaliteit van je slaap en herstel te bevorderen. 

Gezien de beperkte eet- en drinkmomenten blijft het een lastige periode om gezond te blijven en iedereen gaat er anders mee om. De één eet enorm veel suikers en zoete dingen, de ander heeft meerdere maaltijden of de één staat nog vroeg op om iets te eten, terwijl de ander liever blijft slapen.

Hetzelfde is het geval met sporten. Sommige zullen je gek aankijken als je zegt dat je tijdens de Ramadan wilt blijven sporten, dat het van vitaal belang is dat je nog steeds blijft sporten tijdens de Ramadan.

Ken je iemand die deze informatie goed kan gebruiken, deel het artikel. Heb je zelf nog vragen over voeding en trainen tijdens de Ramadan? Stel een vraag hieronder.

 

Wat kun je nu doen? 

Fat to Fit - 3 maanden Beginners Challenge

Start vandaag voor maar €1,- ! Waarom nog uitstellen? 

Voor beginners die aan hun lot worden overgelaten in de sportschool, niet weten waar ze moeten beginnen en niet weten of ze het goed uitvoeren.

Doorbreek oude patronen en start eindelijk jouw gezonde leefstijl. Begin vandaag direct!

  • Uitgebreide workouts met video's en PDF documenten. 
  • Voor in de sportschool of thuis. 
  • Inclusief conditie en buikspieren!

Investeren in jouw gezondheid is nog nooit zo makkelijk geweest! 

Klik hier voor toegang tot de Challenge

Jouw gezondheid is toch wel op z'n minst 1 euro waard?


Over de schrijver
90% van de mensen behaalt nooit hun doel, en dat hoeft niet. Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. Ik heb een 3 stappenplan ontwikkeld waardoor toegewijde mensen simpel in 8 weken in hun beste shape komen zonder frustraties en ook al hun resultaten weten te behouden. Leer alles wat je nodig hebt om in shape te komen en te blijven. Hiervoor volg ik altijd dezelfde formule, aangepast op de individu. Want iedereen is anders. En die combinatie heeft zich keer op keer bewezen. Op een simpele, leuke en effectieve manier. En dat is niet zo lastig of vereist veel discipline als je misschien zou denken... Deze formule heb ik nu omgezet voor je waarmee je eindelijk resultaten gaat boeken. Leer hoe jij al je resultaten en die gezonde levensstijl eindelijk kan weten te behouden!
Reactie plaatsen