[Stappenplan] Gezond blijven eten tijdens de feestdagen
15 juli 2021 
3 min. leestijd

[Stappenplan] Gezond blijven eten tijdens de feestdagen

De maand december staat in het teken van de feestdagen, drukke werkdagen, gezelligheid en enorm groot aanbod aan eten. Het is een behoorlijke uitdaging om toch progressie te boeken tijdens deze maand. Hoe combineer je het genieten van de feestdagen met het vasthouden van je resultaten? 

 


Waar het vaak misgaat


Af en toe genieten doet een mens goed en er is absoluut niks mis mee om ook te genieten tijdens de feestdagen. Alleen het probleem schuilt in de mate dat mensen ‘losgaan’. 

De gedachtegang die vaak in deze maand voorkomt is de ‘alles of niets mindset’:
1. De gedachtegang dat ‘alles mag voor deze keer’, in januari pakken we het weer op. Wat er dan gebeurd is dat mensen zich compleet laten gaan, van alles naar binnen werken en zich achteraf ellendig voelen en flink wat kilo’s erbij hebben gegeten. 
2. De andere manier van denken is het ‘compleet vermijden van etentjes’. Het perfecte moment om van alles af te slaan en op alle toetjes/hapjes vervolgens ‘nee’ te zeggen.

De oplossing? Be prepared or be prepared to fail


Beide strategieën leiden uiteindelijk tot frustraties. De één die kilo’s is aangekomen en de ander die op alles ‘nee’ heeft lopen zeggen. Laat de alles of niets mindset varen. Een goede voorbereiding is het halve werk, en hierdoor kan je toch genieten van de feestdagen terwijl je toch stappen maakt richting je doelen.Stappenplan: 6 stappen richting je doel

  1. Bepaal hoe streng je moet zijn

Je doel zal bepalen hoe streng je moet zijn als het gaat om de feestdagen Het is belangrijk om te beseffen dat als je doel is echt af te vallen en je vetpercentage flink te verlagen, is het handig om strenger te zijn tijdens de feestdagen. 

 

  1.  Compenseer andere dagen of de op de dag zelf om ruimte te creëren.

Als je van plan bent om veel te eten, is het handig om ruimte in je calorie budget te creëren. Dit kan je doen door de week ervoor strenger te zijn of op de dag zelf een stuk minder te eten. 

Het is handig om af te zien van een groot ontbijt of zelf eetmomenten helemaal over te slaan. Eet met name magere eiwitbronnen (kip, vis, zuivel) en weinig koolhydraten (zoveel mogelijk groenten en klein fruit) gedurende de dag om zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen. 

 

Weten hoeveel calorieën je nog hebt om te besteden is de sleutel tot succes in het behalen van je doelen.

3. Maak een keuze van wat je echt lekker vindt en beperk de rest.

Ga niet volledig los, maar kies wat je echt lekker vindt en maak een plan eromheen. Hiermee kan je nog rekening houden met het aantal calorieën die je nog over hebt. 

 

  1.  Eet niet tot je niet meer kan bewegen, maar laat altijd wat ruimte over.

De bedoeling is niet dat je je niet meer kan bewegen en je je helemaal volpropt. Zorg ervoor dat je altijd wel wat ruimte over hebt voor eventueel een toetje. Heb je al veel calorieën gegeten, hou het voor een toetje dan bij fruit. 

5. Drink je calorieën niet.
Door de combinatie van een grote maaltijd en ook nog drank met veel calorieën is een snelle stap om flink wat kilo’s aan te komen. 
Beperk zoveel mogelijk sap, alcohol en frisdrank. Het beste is om te focussen op water, thee en light dranken. 

 

  1.  Eet bewust en geniet!

Eet gematigd en probeer te genieten van het moment. Dan één maaltijd wordt je niet dik. Geniet van het toetje, of van de oliebollen, maar ga niet helemaal los. Maak slimme keuzes. Ga bijvoorbeeld voor friet, maar wissel fruitsap met light frisdrank.


Eet met aandacht. Je zal echt niet 2 kilo zwaarder wakker worden de volgende dag. De feestdagen staan niet gelijk voor je doelen compleet vergeten. Gebruik deze dagen om voor jezelf een balans te vinden tussen je doel en genieten van het moment. Balans tussen vooruitgang boeken zonder dat je sociale leven op een laag pitje moet. 

 

Geniet!

 

Wat kun je nu doen? 

Fat to Fit - 3 maanden Beginners Challenge

Start vandaag voor maar €1,- ! Waarom nog uitstellen? 

Voor beginners die aan hun lot worden overgelaten in de sportschool, niet weten waar ze moeten beginnen en niet weten of ze het goed uitvoeren.

Doorbreek oude patronen en start eindelijk jouw gezonde leefstijl. Begin vandaag direct!

  • Uitgebreide workouts met video's en PDF documenten. 
  • Voor in de sportschool of thuis. 
  • Inclusief conditie en buikspieren!

Investeren in jouw gezondheid is nog nooit zo makkelijk geweest! 

Klik hier voor toegang tot de Challenge

Jouw gezondheid is toch wel op z'n minst 1 euro waard?


Over de schrijver
90% van de mensen behaalt nooit hun doel, en dat hoeft niet. Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. Ik heb een 3 stappenplan ontwikkeld waardoor toegewijde mensen simpel in 8 weken in hun beste shape komen zonder frustraties en ook al hun resultaten weten te behouden. Leer alles wat je nodig hebt om in shape te komen en te blijven. Hiervoor volg ik altijd dezelfde formule, aangepast op de individu. Want iedereen is anders. En die combinatie heeft zich keer op keer bewezen. Op een simpele, leuke en effectieve manier. En dat is niet zo lastig of vereist veel discipline als je misschien zou denken... Deze formule heb ik nu omgezet voor je waarmee je eindelijk resultaten gaat boeken. Leer hoe jij al je resultaten en die gezonde levensstijl eindelijk kan weten te behouden!
Reactie plaatsen