Je eigen voedingsschema...waar te beginnen?
21 juli 2021 
4 min. leestijd

Je eigen voedingsschema...waar te beginnen?

“Ik heb al heel veel verschillende diëten gevolgd, maar niks werkt.”

Dit is wat ik bijna altijd hoor van nieuwe cliënten. 

Herken jij jezelf in het volgende:

Je wilt weer in shape komen. Je conditie opbouwen en fitter worden. Je gaat nu eindelijk de stap zetten waardoor je volgend jaar zonder zorgen in je bikini op het strand kan liggen. Niet meer stressen over wat je aan moet trekken. Je lekker in je vel voelen. Zwemkleding aan die je graag aan wilt. En trots op jezelf, want je hebt hard gestreden voor het doel dat je eigenlijk al heel lang wilde behalen. 

Je eigen summerbody. Fantastisch toch! 

Maar waar begin je?

Vaak starten we met de sportschool en met een trendy dieet. We vallen wat af en voelen ons al iets beter, maar je merkt het volgende op: omdat je geen goede begeleiding hebt bij het doen van oefeningen en je voeding dat je snel geneigd ben om terug te vallen in je oude patronen.

En dat is zonde. 

Een groot struikelblok bij de meeste vrouwen is het aanpassen van je voedingspatroon. En dat is waar het misgaat bij veel trendy diëten en andere crashdiëten.

Je lichaam kent geen namen van producten. Je lichaam heeft geen idee of je een patatje naar binnen werkt of een salade. Je lichaam handelt namelijk op basis van voedingsstoffen en calorieën en niet op basis van namen die wij hebben bedacht. 

Om in shape te komen is energiebalans leidend.  Je moet weten hoeveel calorieën (energie) je binnen krijgt ten opzichte dan je gebruikt. Anders zul je nooit in shape komen! Maar waar komen die calorieën dan vandaan? En is iedere calorie, ongeacht het product, eigenlijk wel hetzelfde?


Wat is eigenlijk een calorie?

Een calorie (kcal) is een meeteenheid om aan te geven hoeveel energie bepaalde producten leveren. Om heel theoretisch erop in te gaan is 1 calorie de benodigde hoeveelheid energie om 1 gram water 1 graad in temperatuur te laten stijgen. Zo, dat weten we dan ook weer 😉 

Maar zijn alle calorieën hetzelfde? Net zoals een liter een liter is, een kilogram een kilogram is, is een calorie een calorie. Mindblowing hè, I know ;).  Maar wat belangrijk is om te weten is dat de inhoud van een meeteenheid kan verschillen. Net zoals een liter cola anders is dan de inhoud van een liter water, kan een calorie verschillen qua inhoud. 

Namelijk de samenstelling van een product (koolhydraten, eiwitten en vetten) bepaald de totale calorie waarden van een product. 

  • 1 gram eiwit levert namelijk 4 calorieën op.
  • 1 gram vet levert 9 calorieën op.
  • 1 gram koolhydraten levert ook 4 calorieën op.

 

Hoe belangrijk zijn calorieën?

Calorieën spelen een belangrijke rol. Je moet namelijk rekening houden met je doel. Is je doel afvallen, moeten we een calorietekort creëren (negatieve energiebalans). Wil je aankomen? Dan moeten we een calorieoverschot (positieve energiebalans) om aan te komen. 

Vaak zetten we een label aan een product, namelijk ‘gezond’ of ‘ongezond’, ‘verantwoord’ of ‘onverantwoord’. Maar als je meer calorieën aan ‘gezonde’, ‘verantwoorde’ producten eet dan je verbruikt kom je net zoveel aan als dat je meer calorieën aan ‘ongezonde’, ‘onverantwoorde’ producten zou eten dan je verbruikt.

Het maakt dus niet uit wat je eet, zolang je zorgt dat jij je aan jouw caloriebudget houdt. En nee, dit betekent niet dat je alles kunt gaan eten wat los en vast zit, want de samenstelling van een product is ook van belang (hierover later meer)

Dus stel: Je hebt berekent dat 2000 kcal jouw energiebalans is.

  • Eet je 2000 kcal, dan blijft je gewicht hetzelfde
  • Eet je 2500 kcal, dan kom je aan (ongeacht de bron)
  • Eet je 1500 kcal, dan val je af.
  • Eet je 1800 kcal, en je traint (300 kcal), dan val je ook af.

 

Meten is weten

Om af te vallen, moet je dus zorgen voor een negatief energiebalans. Het tellen van calorieën is een hele goede manier om bewust te worden van wat je eet en heeft mijn persoonlijke voorkeur. 

Uit onderzoek blijkt daarnaast ook dat het bijhouden van wat je eet (ook dus de bijbehorende calorieën) zorgt voor meer bewustwording, ook al doe je het maar voor korte duur. En deze bewustwording alleen al zorgt er automatisch voor dat je anders gaat eten. Maar hoe vaker je bijhoudt wat je eet, hoe sneller je resultaten boekt en hoe sneller dit een gewoonte wordt. 

 

Conclusie 

Binnen voeding is dus het fundament je energiebalans. Daarom is het bijhouden van je voeding zo belangrijk! Je kan je maanden helemaal kapot zweten in de sportschool,  maar als je nog steeds eet wat los en vast zit, dan is het resultaat stukken minder dan als je in die tijd gefocust bezig was met je voeding.

Mijn advies is dus om ermee aan de slag te gaan en het bijhouden van je voeding serieus te nemen! 

Maak er een gewoonte van en wees een persoon die gewoonweg gezond eet en zijn/haar voeding bijhoudt. Doe dit en je zult versteld staan van je resultaten! 

 

Wat kun je nu doen? 

Fat to Fit - 3 maanden Beginners Challenge

Start vandaag voor maar €1,- ! Waarom nog uitstellen? 

Voor beginners die aan hun lot worden overgelaten in de sportschool, niet weten waar ze moeten beginnen en niet weten of ze het goed uitvoeren.

Doorbreek oude patronen en start eindelijk jouw gezonde leefstijl. Begin vandaag direct!

  • Uitgebreide workouts met video's en PDF documenten. 
  • Voor in de sportschool of thuis. 
  • Inclusief conditie en buikspieren!

Investeren in jouw gezondheid is nog nooit zo makkelijk geweest! 

Klik hier voor toegang tot de Challenge

Jouw gezondheid is toch wel op z'n minst 1 euro waard?


Over de schrijver
90% van de mensen behaalt nooit hun doel, en dat hoeft niet. Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. Ik heb een 3 stappenplan ontwikkeld waardoor toegewijde mensen simpel in 8 weken in hun beste shape komen zonder frustraties en ook al hun resultaten weten te behouden. Leer alles wat je nodig hebt om in shape te komen en te blijven. Hiervoor volg ik altijd dezelfde formule, aangepast op de individu. Want iedereen is anders. En die combinatie heeft zich keer op keer bewezen. Op een simpele, leuke en effectieve manier. En dat is niet zo lastig of vereist veel discipline als je misschien zou denken... Deze formule heb ik nu omgezet voor je waarmee je eindelijk resultaten gaat boeken. Leer hoe jij al je resultaten en die gezonde levensstijl eindelijk kan weten te behouden!
Reactie plaatsen