Is sporten op een nuchtere maag beter voor vetverbranding?
20 november 2022 
3 min. leestijd

Is sporten op een nuchtere maag beter voor vetverbranding?

Vet verbranden willen we allemaal. Als je het aan je moeder, beste vriend(in), partner, zoon of dochter zou vragen, zouden ze bijna allemaal wel iets meer vet willen verbranden. 

De vraag komt dan al heel snel op naar verschillende trucjes en shortcuts om dat te bereiken. Ik ben altijd wel te porren hiervoor als expert. Maar ik kan slecht tegen het prediken dit zo’n trucje of shortcut wordt neergezet als THE WAY TO GO. 

En één van de meest bekende vraag in deze categorie is altijd: Is sporten op een lege maag beter? Wat denk jij? Ik ben heel benieuwd of we hetzelfde denken. Kom ik neem je gezellig mee in de wereld van vet verbranden.


Vet verbranden op een lege maag: Mythe of Fabel?

Mensen die vet willen verbranden, willen afvallen of aan hun conditie willen werken, vragen zich vaak af of het beter is om te sporten op een lege maag. Er zijn verschillende opvattingen over dit onderwerp en er is geen eenduidig antwoord.

De één zegt dat het beter is om te sporten na een maaltijd. En de ander zegt dan weer dat het beter is om te sporten op een lege maag om meer vet te verbranden. 

Allemaal met verschillende onderbouwingen en redenen, alleen wat is het antwoord? Is sporten op een nuchtere maag echt beter voor vetverbranding?


De 2 energiebronnen van het lichaam.

Voordat we antwoord kunnen geven op deze vraag moeten we eerst kijken naar het lichaam en met name de energiesystemen van het lichaam. 

Want je lichaam heeft namelijk twee energiebronnen, ofwel energiesystemen, waar het lichaam energie vandaan kan halen om de 

alledaagse bewegingen te doen en voor je sport activiteiten.

De ene vorm gaat via glucose, dat ik heel simpel gezegd, je bloedsuiker. En de tweede vorm gaat via ketonen, dat noemen we ook wel vetten.

Op het moment als je eet, dan na de vertering komt er allemaal glucose vrij in je bloed. Dat noemen we bloedsuiker. Dat suiker wordt ook opgeslagen in spieren en dat wordt glycogeen genoemd. Alles wat over is gaat naar de vetreserves. 


Wat gebeurd er tijdens een training?

Op het moment dat ik in de ochtend ga trainen en ik heb gegeten in avond zijn al mijn voorraden aangevuld. Ik begin vervolgens met trainen, maar omdat ik niks heb gegeten, ofwel ik heb weinig suiker in mijn bloed, wordt het opgeslagen glycogeen in de spieren aangesproken. 

Maar hoe langer ik train, hoe leger die voorraden raken. Dus wat gaat het lichaam doen op het moment als ik geen suikers meer heb? Dat gaat het lichaam de vetreserves aanspreken.

Dat wil zeggen dat op dat moment mijn lichaam over is gegaan van de suikerverbranding naar de vetverbranding.


Afvallen vs vet verbranden

Dus ja, als we sporten op een lege maag verbranden we vet. Maar dit komt simpelweg doordat het lichaam is geforceerd om over te gaan op je andere energiesysteem vanwege de afwezigheid van bloedsuiker. 

Vaak stellen mensen deze vraag omdat ze willen afvallen. Maar sporten op een lege maag verbrand misschien wel vet, maar zorgt er niet direct voor dat je meer afvalt. 

Want na de training, zodra ik mijn eerste maaltijd eet, gaat mijn lichaam weer over op de normale suikerverbranding. Eet ik de rest van de dag nog teveel calorieën, dan maakt het niet uit hoeveel vet ik heb verbrand in de ochtend, ik val niet af. Alle vetreserves worden door het overschot aan energie weer aangevuld helaas.

Dus ‘ja’ we verbranden wel meer vet door te sporten op een lege maag, maar ‘nee’ het zorgt er niet direct voor dat je meer gaat afvallen.


Doe wat het beste werkt voor jou!

Dus wat is mijn advies: Doe wat het beste werkt voor jou! 

Sporten op een lege maag is uiteindelijk als je uitzoomt niet heel belangrijk als het gaat om vet verbranden en afvallen. Sommige mensen moeten gewoonweg sporten op een lege maag vanwege hun agenda. 

Maar anderen moeten per se iets eten voordat ze kunnen bewegen. Het is allemaal per persoon verschillend. 

Het heeft allemaal te maken met:

  • Je doel;
  • De reactie van je lichaam;
  • Je energieniveau en prestaties;
  • Consistentie in je schema.

Conclusie

Baseer je antwoord op deze 4 punten en bepaal voor jezelf of het handig is. Je gaat met sporten op een nuchtere maag niet meer vet verbranden, want je zal nog steeds rekening moeten houden met je totale inname van calorieën. 


In shape komen simpel gemaakt

Jouw beste shape in 100 dagen! Stel samen met mij jouw persoonlijk 3 stappenplan op om in jouw beste shape te komen en te blijven. Fitter, strakker en lekker in je vel.

90% van de mensen behalen nooit hun doel, en dat hoeft niet.

Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. 

Ik heb een 3 stappenplan ontwikkelt waardoor toegewijde mensen in 100 dagen in hun beste shape komen en ook al hun resultaten weten te behouden.

Volg mijn online workshop en krijg alle tools voor mentale en fysieke transformatie. 

Begin vandaag nog met jouw persoonlijk plan!

Ga naar: https://revolutiongym.nl/workshop

Over de schrijver
90% van de mensen behaalt nooit hun doel, en dat hoeft niet. Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. Ik heb een 3 stappenplan ontwikkeld waardoor toegewijde mensen simpel in 8 weken in hun beste shape komen zonder frustraties en ook al hun resultaten weten te behouden. Leer alles wat je nodig hebt om in shape te komen en te blijven. Hiervoor volg ik altijd dezelfde formule, aangepast op de individu. Want iedereen is anders. En die combinatie heeft zich keer op keer bewezen. Op een simpele, leuke en effectieve manier. En dat is niet zo lastig of vereist veel discipline als je misschien zou denken... Deze formule heb ik nu omgezet voor je waarmee je eindelijk resultaten gaat boeken. Leer hoe jij al je resultaten en die gezonde levensstijl eindelijk kan weten te behouden!
Reactie plaatsen