Is sporten op een nuchtere maag beter voor vetverbranding?
20 november 2022 
11 min. leestijd

Is sporten op een nuchtere maag beter voor vetverbranding?

Vet verbranden willen we allemaal. Als je het aan je moeder, beste vriend(in), partner, zoon of dochter zou vragen, zouden ze bijna allemaal wel iets meer vet willen verbranden. 

De vraag komt dan al heel snel op naar verschillende trucjes en shortcuts om dat te bereiken. Ik ben altijd wel te porren hiervoor als expert. Maar ik kan slecht tegen het prediken dit zo’n trucje of shortcut wordt neergezet als THE WAY TO GO. 

En één van de meest bekende vraag in deze categorie is altijd: Is sporten op een lege maag beter? Wat denk jij? Ik ben heel benieuwd of we hetzelfde denken. Kom ik neem je gezellig mee in de wereld van vet verbranden.


Vet verbranden op een lege maag: Mythe of Fabel?

Mensen die vet willen verbranden, willen afvallen of aan hun conditie willen werken, vragen zich vaak af of het beter is om te sporten op een lege maag. Er zijn verschillende opvattingen over dit onderwerp en er is geen eenduidig antwoord.

De één zegt dat het beter is om te sporten na een maaltijd. En de ander zegt dan weer dat het beter is om te sporten op een lege maag om meer vet te verbranden. 

Allemaal met verschillende onderbouwingen en redenen, alleen wat is het antwoord? Is sporten op een nuchtere maag echt beter voor vetverbranding?


De 2 energiebronnen van het lichaam.

Voordat we antwoord kunnen geven op deze vraag moeten we eerst kijken naar het lichaam en met name de energiesystemen van het lichaam. 

Want je lichaam heeft namelijk twee energiebronnen, ofwel energiesystemen, waar het lichaam energie vandaan kan halen om de 

alledaagse bewegingen te doen en voor je sport activiteiten.

De ene vorm gaat via glucose, dat ik heel simpel gezegd, je bloedsuiker. En de tweede vorm gaat via ketonen, dat noemen we ook wel vetten.

Op het moment als je eet, dan na de vertering komt er allemaal glucose vrij in je bloed. Dat noemen we bloedsuiker. Dat suiker wordt ook opgeslagen in spieren en dat wordt glycogeen genoemd. Alles wat over is gaat naar de vetreserves. 


Wat gebeurd er tijdens een training?

Op het moment dat ik in de ochtend ga trainen en ik heb gegeten in avond zijn al mijn voorraden aangevuld. Ik begin vervolgens met trainen, maar omdat ik niks heb gegeten, ofwel ik heb weinig suiker in mijn bloed, wordt het opgeslagen glycogeen in de spieren aangesproken. 

Maar hoe langer ik train, hoe leger die voorraden raken. Dus wat gaat het lichaam doen op het moment als ik geen suikers meer heb? Dat gaat het lichaam de vetreserves aanspreken.

Dat wil zeggen dat op dat moment mijn lichaam over is gegaan van de suikerverbranding naar de vetverbranding.


Afvallen vs vet verbranden

Dus ja, als we sporten op een lege maag verbranden we vet. Maar dit komt simpelweg doordat het lichaam is geforceerd om over te gaan op je andere energiesysteem vanwege de afwezigheid van bloedsuiker. 

Vaak stellen mensen deze vraag omdat ze willen afvallen. Maar sporten op een lege maag verbrand misschien wel vet, maar zorgt er niet direct voor dat je meer afvalt. 

Want na de training, zodra ik mijn eerste maaltijd eet, gaat mijn lichaam weer over op de normale suikerverbranding. Eet ik de rest van de dag nog teveel calorieën, dan maakt het niet uit hoeveel vet ik heb verbrand in de ochtend, ik val niet af. Alle vetreserves worden door het overschot aan energie weer aangevuld helaas.

Dus ‘ja’ we verbranden wel meer vet door te sporten op een lege maag, maar ‘nee’ het zorgt er niet direct voor dat je meer gaat afvallen.


Doe wat het beste werkt voor jou!

Dus wat is mijn advies: Doe wat het beste werkt voor jou! 

Sporten op een lege maag is uiteindelijk als je uitzoomt niet heel belangrijk als het gaat om vet verbranden en afvallen. Sommige mensen moeten gewoonweg sporten op een lege maag vanwege hun agenda. 

Maar anderen moeten per se iets eten voordat ze kunnen bewegen. Het is allemaal per persoon verschillend. 

Het heeft allemaal te maken met:

  • Je doel;
  • De reactie van je lichaam;
  • Je energieniveau en prestaties;
  • Consistentie in je schema.

Conclusie

Baseer je antwoord op deze 4 punten en bepaal voor jezelf of het handig is. Je gaat met sporten op een nuchtere maag niet meer vet verbranden, want je zal nog steeds rekening moeten houden met je totale inname van calorieën. 


Het is NU tijd voor actie!

Ik snap dat het allemaal overweldigend kan zijn. Het hoeft ook allemaal niet perfect, maar het moet wel beter!

Wil jij ook meer resultaat? Meer energie? Meer zelfvertrouwen? En dit allemaal in maar 3 maanden?

Speciaal voor beginners die aan hun lot worden overgelaten in de sportschool, niet weten waar ze moeten beginnen, niet weten of ze het goed uitvoeren of thuis aan de slag willen gaan, heb ik een 3 maanden Fat to Fit Challenge ontwikkeld voor maar €1,- !

Stop met uitstellen en start direct! Want jouw gezondheid is op z’n minst wel een euro waard toch? 

Ga naar: https://revolutiongym.nl/challenge/


Ga voor die gezonde levensstijl!

En voor de mensen die graag een persoonlijk plan willen om naar het volgend niveau te gaan en echt oude patronen compleet willen doorbreken, is er ook de Workshop Mind Management. 

Want we weten allemaal stiekem wel wat we moeten doen en waar het beter kan, maar op een of andere manier lukt het ons steeds maar niet. 

Ik ga jou daarbij helpen met de online workshop puur gericht op je mindset en voeding. Alles wat jij nodig hebt om eindelijk gezond te gaan leven. 

Met simpelweg sporten kom je er namelijk niet. Het hebben van een concreet persoonlijk plan is de beste manier om in shape te komen en te blijven en ik ga je als coach alle tools meegeven om eindelijk die knop om te zetten.

Voor meer informatie: https://revolutiongym.nl/workshop/

Over de schrijver
Ik ben Verano Faerber, Bachelor of Health, diëtist en NSCA gecertificeerd personal trainer. Tijdens mijn studie 10 jaar geleden heb ik Revolution Gym opgericht vanwege mijn eigen ervaring en overtuiging dat de gewone sportschool niet werkt. Mensen leren en onderwijzen hoe zij hun eigen gezondheid, vitaliteit en leven naar het volgend niveau kunnen brengen door middel van het bekrachtigen van hun mind. Change your thoughts, change your body, change your life. Dat is mijn zielsmissie en levenspad. Via je mind je lichaam compleet veranderen, waardoor jij als persoon naar een compleet nieuw niveau gaat en meer uit je leven gaat halen. Want één ding wat ik heb geleerd in deze reis van al 11 jaar..is dat alles wat je nodig hebt allemaal al in je zit. Heb jij het gevoel alsof er meer in zit? Ben jij niet tevreden hoe het nu gaat? Laat mij jou helpen, en kom naar de Workshop. I got you ;-)
Reactie plaatsen