Wat is het beste: 3 of 6 keer eten om succesvol af te vallen?
30 juli 2021 
4 min. leestijd

Wat is het beste: 3 of 6 keer eten om succesvol af te vallen?

3 grote of 6 kleine maaltijden per dag?

Voor zolang je je kan herinneren ontbijt je in de ochtend, lunch je in de middag en heb je als grootste maaltijd je avondeten. Natuurlijk met af en toe een snack als tussendoortje. Nu heb je waarschijnlijk het advies gehoord om 5 tot 6 kleine maaltijden te eten om af te vallen. Laten we het daar eens over hebben.

Na het lezen van dit blog heb je duidelijk wat de verschillen zijn tussen de 2 manieren en kun je goed voor jezelf besluiten wat je gaat doen.

Het belangrijkste verschil tussen 3 of 6 maaltijden per dag.

Meerdere keren eten per dag biedt zeker een paar voordelen ten opzichte van de 3 maaltijden die we gewend zijn. In de kern is het grootste verschil dat je met meerdere maaltijden per dag je maag de hele dag vol is zodat je metabolisme (spijsvertering) verhoogd wordt. Je metabolisme is de mate waarin calorieën uit voeding in je lijf worden verbrandt. Des te hoger de verbranding, des te makkelijker afvallen kan zijn. Ik schrijf expres ‘kan’ zijn. Want hier is nog niet alles mee gezegd.

Overige voordelen

Een mooie bijkomstigheid van 6 keer eten per dag is dat je hongergevoel aanzienlijk minder is, waardoor het volhouden van je dieet of eetpatroon over het algemeen makkelijker is. Daarentegen blijft je bloedsuikerspiegel stabiel blijft dus ervaar je minder energie dipjes op een dag. Naast deze voordelen zijn er specifieke voordelen voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, maar daar wil ik nu niet te diep op in gaan.

3 grote of 6 kleine maaltijden per dag om af te vallen?

Welk patroon helpt nou daadwerkelijk met afvallen? En wat raden wij aan? Lees verder om te kijken of het veranderen van je hoeveelheid maaltijden iets is wat je verder kan brengen!

Het dilemma: 3 of 6 maaltijden per dag?

Kleinere maaltijden: Onze mening

Laat we direct tot de kern komen. Voor sommigen helpt 6 kleine maaltijden per dag. Maar voor de meeste waarschijnlijk niet. Effectief afvallen heeft niets te maken met hoe vaak je eet op een dag of hoe klein je maaltijden zijn. Het gaat om je energiebalans, dus de hoeveelheid calorieën die je eet versus hoeveel je er verbrandt.

Dus de vraag blijft: “Eet je minder en verbrand je meer door vaker kleinere maaltijden te eten?”

Onderzoek toont aan dat het juist niet altijd op deze manier werkt. Het is zelfs zo dat het voor de meeste averechts werkt. Frequent eten voor je neus hebben biedt ook veel kansen om teveel te eten. Daarnaast kost het veel energie en tijd om zes maaltijden voor te bereiden en die ook nog eens te nuttigen op je werk of in het openbaar vervoer. Dit kan ook demotiverend werken.

Hoe kan het je helpen?

Sommige mensen vinden het fijner om vaker kleinere maaltijden te eten. Deze mensen hebben vaak wat meer zelfbeheersing om te voorkomen dat ze gaan overeten. Als je problemen hebt met snacken, dan is het van te voren plannen van je maaltijden een goede manier om af te komen van je snackgedrag. Want het is ook zo dat als je te lang wacht tussen grote maaltijden in, je de kans vergroot dat je bij je avondeten te veel eet. In dat geval is het eten van kleine maaltijden om de 3 uur een goede manier om dit probleem op te lossen. Je moet alleen wel letten op je hoeveelheid.

3 goede tips om 6 maaltijden per dag te eten

Als je van plan bent om de mini-maaltijd methode te gaan gebruiken, hou dan deze tips in je achterhoofd:

  1.  Bepaal je behoefte. Als je een paar kilo’s wilt verliezen, verminder dan je dagelijkse behoefte met 500 calorieën. Hou in je achterhoofd dat het gevaarlijk is voor vrouwen om minder dan 1200 calorieën per dag te eten. Voor mannen ligt dat getal op de 1500. Ga dus niet lager dan dat. Neem je dagelijkse doel en deel het door vijf of zes. Dan heb je de juiste hoeveelheid die je bij iedere maaltijd mag eten.
  2.  Voorkom overeten door je portiegrootte te controleren. Het is een goed idee om een lijstje te maken van kleine maaltijden en de portiegrootte waaruit je kan kiezen iedere dag. Op het moment dat je nadenkt over wat je kan eten, kijk dan even naar je lijstje om te beslissen hoeveel gram havermout je bijvoorbeeld mag bij het ontbijt. Zo blijf je op koers.
  3.  Het is belangrijk om de juiste producten te kiezen. Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd eiwitten en vezels binnenkrijgt, zodat je vol zit en genoeg energie hebt voor de komende 3 uur. Voorbeelden zijn Griekse yoghurt met fruit, gegrilde kip met quinoa of crackers met hüttenkäse. Voorkom snelle koolhydraten en bewerkte producten omdat je na het nuttigen van deze producten vrij gauw weer trek krijgt.

Conclusie

Beslis voor jezelf of het een slim idee is om een 5 of 6-maaltijden eetpatroon te proberen. Als het niet bij je past, blijf dan bij drie grote maaltijden per dag. Het gaat in de kern niet om hoe vaak je eet. Het gaat om je energiebalans en caloriebudget op een dag. Dus let op je hoeveelheid en blijf consistent bewegen! Veel succes!

 

Wat kun je nu doen? 

Fat to Fit - 3 maanden Beginners Challenge

Start vandaag voor maar €1,- ! Waarom nog uitstellen? 

Voor beginners die aan hun lot worden overgelaten in de sportschool, niet weten waar ze moeten beginnen en niet weten of ze het goed uitvoeren.

Doorbreek oude patronen en start eindelijk jouw gezonde leefstijl. Begin vandaag direct!

  • Uitgebreide workouts met video's en PDF documenten. 
  • Voor in de sportschool of thuis. 
  • Inclusief conditie en buikspieren!

Investeren in jouw gezondheid is nog nooit zo makkelijk geweest! 

Klik hier voor toegang tot de Challenge

Jouw gezondheid is toch wel op z'n minst 1 euro waard?Over de schrijver
90% van de mensen behaalt nooit hun doel, en dat hoeft niet. Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. Ik heb een 3 stappenplan ontwikkeld waardoor toegewijde mensen simpel in 8 weken in hun beste shape komen zonder frustraties en ook al hun resultaten weten te behouden. Leer alles wat je nodig hebt om in shape te komen en te blijven. Hiervoor volg ik altijd dezelfde formule, aangepast op de individu. Want iedereen is anders. En die combinatie heeft zich keer op keer bewezen. Op een simpele, leuke en effectieve manier. En dat is niet zo lastig of vereist veel discipline als je misschien zou denken... Deze formule heb ik nu omgezet voor je waarmee je eindelijk resultaten gaat boeken. Leer hoe jij al je resultaten en die gezonde levensstijl eindelijk kan weten te behouden!
Reactie plaatsen