Hoe val je af op een gezonde manier zonder dieet?
26 november 2022 
4 min. leestijd

Hoe val je af op een gezonde manier zonder dieet?

Afvallen zonder dieet - als je me had gezegd dat ik als broekie in de sportschool mij hierin zou verdiepen had ik je niet geloofd. 

Zeker toen ik net begon hoorde je het alleen maar over diëten. Van Sonja Bakker, tot aan Cambridge tot aan punten tellen met Weight Watchers. 

En ik heb van alles meegemaakt en gezien, en ik ga je vandaag achter de schermen meenemen hoe ik als Personal Trainer en Diëtist een plan en doel zou opstellen voor iemand die wilt afvallen zonder dieet. Met de focus op de lange termijn en liefst geen terugval - wel zo fijn ;-)De druk om slank te zijn is er altijd. Van social media, films, series, advertenties, we worden er continu mee doodgegooid met die slanke lichamen.En het is ook geen wonder waarom bijna iedereen de druk voelt om te gaan diëten en af te vallen

Naast dat je er goed uitziet, zorgt afvallen ervoor dat je fitter in het leven gaat staan, meer energie hebt en dat je gezonder oud wordt. Alleen in de praktijk is diëten helemaal niet zo makkelijk, anders liepen we er allemaal wel slank bij. 

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je een persoonlijk plan kunt maken om af te vallen zonder dieet. En dat je doel kunt bereiken op de lange termijn zonder terugval. 


Jojo'en met je gewicht en terugvallen

Diëten wordt al heel lang gedaan is eigenlijk de beste manier ook om in shape te komen. Sporten is ook een hele belangrijke, maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we dat echt kunnen omarmen? Dat we echt een gezonde levensstijl kunnen gaan omarmen? 

Want heel veel mensen beginnen vol goede moed, vol motivatie aan een dieet. Maar al heel snel stoppen ze ermee. En een terugval ontstaat om wat voor reden dan ook. Op dat moment komt bij heel veel mensen al dat verloren gewicht er weer bij en duurt het heel lang voordat ze het weer opnieuw gaan proberen.

Vaak komt een terugval neer op deze punten:

  • We zijn te druk;
  • We hebben de alles-of-niets mentaliteit;
  • We willen alles heel snel;
  • We willen alles ook eens perfect doen.


Gezond afvallen zonder terugval

Maar hoe kunnen we dan daadwerkelijk afvallen zonder dieet? Dat heeft eigenlijk allemaal te maken met het creëren van een langetermijnplan. Dus echt een concreet plan voor jou gemaakt op jou als persoon, gericht op de vraag: Wie moet ik zijn?

Wij als mens hebben allemaal een setje aan gewoontes. Iedere gewoonte die we doen zorg voor een resultaat.

Wie je bent, bepaalt wat je doet en wat je doet bepaalt namelijk je resultaat.


Dus wil jij als resultaat afvallen, fitter worden en gezond oud worden? Dan moeten we met name gaan kijken naar welke handelingen je daarvoor moet doen. Maar nog veel belangrijker: Wie is de persoon die deze handelingen uitvoert?


Focus op de lange termijn

In plaats dus dat we gaan kijken, dat we alles perfect willen doen, is het met name belangrijk om te gaan kijken naar de gewoontes. 

Heel veel mensen zijn ook gewoon te druk, hebben te veel verantwoordelijkheden en is het gewoon niet verstandig om vol tegenaan te gaan met diëten.

Dus beter doe je iets rustiger aan en gaan we meer focussen op een gezonde levensstijl omarmen. We doen er wel wat langer over, maar wat heb je liever? dat je er een jaar erover doet en dat je doel hebt bereikt? Of dat je ieder jaar weer zes weken er vol tegenaan gaat om uiteindelijk weer te stoppen en alles aan te komen? 


Focus op gezonde gewoontes

Afvallen zonder dieet doen we door ons te Focussen op gezonde gewoontes en met name te focussen op één target. Maar dat we daar echt op gaan hameren om een sneeuwbal effect te krijgen.

Dus in bijvoorbeeld de eerste 2 maanden focussen we ons alleen maar op 2x sporten in de week. Daarmee gaan we beginnen. 

Zijn we 2 maanden verder? Dan focussen we ons op het creëren van een gezond ontbijt dat we lekker vinden, maar dan houden we het sporten van de vorige maanden er ook in. En zo bouwen we steeds per 2 maanden aan jouw ideale levensstijl die de gezonde versie van jou zou doen. 

Dit is een voorbeeld van zo’n plan om af te vallen op een gezonde manier zonder dieet:

  • Maand 1-2: 2x sporten per week
  • Maand 3-4: Gezond ontbijt
  • Maand 5-6: Gezonde lunch
  • Maand 7-8: 10.000 stappen per dag
  • Maand 9-10: voor 22:00 in bed
  • Maand 11-12: Gezond avondeten


De kracht van focussen op één target i.p.v. een gewicht doel

Stel, je kent me niet en ik zeg van: ik ben Verano. De persoon die ik ben is heel sportief. Ik kies ervoor om in mijn gezondheid te investeren en ik vind selfcare heel belangrijk. 

Nou, wat doe ik? Ik sport twee keer in de week. Ik heb een gezond ontbijt, gezonde lunch. Ik zet 10.000 stappen op een dag. Ik lig voor 22.00u in m'n bed en ik heb een gezond avondeten. Kijk, dan ben je toch volgens mij heel gezond bezig als je alleen hierop focust! Wat zou de impact hiervan zijn in plaats van te focussen op je gewicht?


Conclusie

Maak voor jezelf een lijstje hoe jij jouw 2.0 versie voor je ziet. Welke gewoontes doe jij dan?. Dit is gewoon een voorbeeld. 

Heb je hier nou wat hulp nodig? Neem eens een kijkje hieronder naar de Workshop. Ik weet zeker dat het jou echt gaat helpen!In shape komen simpel gemaakt

Jouw beste shape in 100 dagen! Stel samen met mij jouw persoonlijk 3 stappenplan op om in jouw beste shape te komen en te blijven. Fitter, strakker en lekker in je vel.

90% van de mensen behalen nooit hun doel, en dat hoeft niet.

Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. 

Ik heb een 3 stappenplan ontwikkelt waardoor toegewijde mensen in 100 dagen in hun beste shape komen en ook al hun resultaten weten te behouden.

Volg mijn online workshop en krijg alle tools voor mentale en fysieke transformatie. 

Begin vandaag nog met jouw persoonlijk plan!

Ga naar: https://revolutiongym.nl/workshop
Over de schrijver
90% van de mensen behaalt nooit hun doel, en dat hoeft niet. Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. Ik heb een 3 stappenplan ontwikkeld waardoor toegewijde mensen simpel in 8 weken in hun beste shape komen zonder frustraties en ook al hun resultaten weten te behouden. Leer alles wat je nodig hebt om in shape te komen en te blijven. Hiervoor volg ik altijd dezelfde formule, aangepast op de individu. Want iedereen is anders. En die combinatie heeft zich keer op keer bewezen. Op een simpele, leuke en effectieve manier. En dat is niet zo lastig of vereist veel discipline als je misschien zou denken... Deze formule heb ik nu omgezet voor je waarmee je eindelijk resultaten gaat boeken. Leer hoe jij al je resultaten en die gezonde levensstijl eindelijk kan weten te behouden!
Reactie plaatsen