Hoe te eten op feestjes?
09 juli 2021 
3 min. leestijd

Hoe te eten op feestjes?

We kennen het allemaal wel..

Zitten we nu eindelijk in een ritme van gezond eten..komen opeens alle sociale gebeurtenissen en feestjes achter elkaar.

Een collega die jarig is en appelkruimeltaart of Bossche bollen meeneemt, een reeks aan verjaardagen of bruiloften, weer een gender reveal party met cupcakes of een weekendje weg met vriendinnen die al gepland stond. 

Allemaal momenten waar je bijna niet om het ‘zondigen’ heen kan gaan en iedereen je de hele tijd zal vragen of je ook niet gewoon iets neemt. “Een keertje kan wel gewoon toch, je bent al zo goed bezig” of “Jij kan het wel hebben”. Alsof het niet ‘mee’ eten en drinken, niet ‘gezellig’ is . 

Wat je vaak ziet, is dat mensen zich dan ‘vervreemden’ van vrienden of familie door het vermijden van sociale gebeurtenissen of situaties waar je geen controle hebt over het voedselaanbod. Ze spreken voor een tijd totaal niet af en gaan niet meer mee. 

We zijn als mensen sociale dieren en de samenleving tegenwoordig associeert eten ook met gezelligheid. Iets eten en drinken speelt dan ook vaak een centrale rol. Niets mis mee en die momenten/ervaringen maken o.a. het leven mooi. Alleen het is vaak even wat lastiger als we aan het diëten zijn. Met name als we een streng shake- of crashdiëten volgen, waardoor we bijna niks meer kunnen eten.

Maar het kan ook anders…


Namelijk je mindset te veranderen (alles of niets mentaliteit weggooien) en het hebben van een strategie en plan.

Voorbereid zijn op zulke momenten gaat je enorm helpen om niet alleen je resultaten te behouden, maar je vermijdt daarmee ook die bekende schuldgevoelens als je eigenlijk iets eet wat je niet zou mogen eten. 

De ‘alles of niets’ mentaliteit. Wat weer aanzet geeft om ‘losser’ te worden in onze voeding en voordat we het weten zijn we helemaal gestopt met gezond eten. Wachtend op een volgend moment dat we weer motivatie hebben.

 

Sociale gebeurtenissen

Sociale gebeurtenissen zijn eigenlijk makkelijk te plannen. Vaak weten we van tevoren waar we hebben afgesproken of kunnen we wel inschatten wat onze keuzes zijn. 

Hou in je achterhoofd dat bij de meeste feestjes, traktaties veelal koolhydraatrijk en vetrijk voedsel op tafel staat terwijl magere eiwitten niet aanwezig zijn.

Denk eens terug, wat was de laatste keer dat je naar een verjaardagsfeestje ging en werd overladen met eindeloze hoeveelheden mager eiwitten? Waarschijnlijk waren je voedselkeuzes beperkt tot een tafel vol met cakes, chips, vette hapjes, taart en een andere suikerrijke dranken. Met dit in het achterhoofd, wil je de meerderheid van je koolhydraten en vetten budget houden voor het feestje.

 

Jouw strategie voor resultaat

Aan het begin van de dag is het dus verstandig om weinig calorieën te eten en met name veel eiwitten te eten.

Het eten van eiwitten verzadigd waardoor je tijdens het feestje geen gigantische honger hebt en dus gecontroleerd kan genieten van wat er op tafel staat.

‘Met mate eten’ is de sleutel tot duurzaam gewichtsverlies ook als je agenda vol staat met sociale gebeurtenissen. Zorg dat je een goede inschatting maakt van wat je daar eet. Je hoeft geen weegschaal mee te nemen naar het feestje maar geef jezelf wel de ruimte om te genieten op het feestje. 

Dus stel je mag op een dag 1500 kcal. Als je ervoor zorgt dat je 500 kcal verspreid op de dag eet, en met 1000 kcal het feestje ingaat. Dan geef je jezelf een kans om te winnen! Om resultaat te boeken en alsnog aanwezig te zijn bij feestjes.

Mocht je toch om wat voor reden dan ook te veel hebben gegeten voor het feestje probeer je dan te beperken tot de salades en caloriearme snacks op het feestje. 

Daarnaast als je uit eten gaat, kan je gerust de dressing apart laten serveren. Hierdoor heb je zelf de controle en geef je jezelf de kans om je resultaten te behouden.

 

Conclusie

Wees voorbereid. Heb een plan en strategie. Weet hoeveel je mag eten en wat je ongeveer gaat eten. Als je toch onverwachts iets meer eet, zoals die collega die met wat lekkers op werk aankomt, pas de rest van je dag aan zodat je nog steeds komt aan je budget. 

Laat de ‘alles-of-niets’ mentaliteit los en hanteer een nieuwe mindset. 

 

Wat kun je nu doen? 

Fat to Fit - 3 maanden Beginners Challenge

Start vandaag voor maar €1,- ! Waarom nog uitstellen? 

Voor beginners die aan hun lot worden overgelaten in de sportschool, niet weten waar ze moeten beginnen en niet weten of ze het goed uitvoeren.

Doorbreek oude patronen en start eindelijk jouw gezonde leefstijl. Begin vandaag direct!

  • Uitgebreide workouts met video's en PDF documenten. 
  • Voor in de sportschool of thuis. 
  • Inclusief conditie en buikspieren!

Investeren in jouw gezondheid is nog nooit zo makkelijk geweest! 

Klik hier voor toegang tot de Challenge

Jouw gezondheid is toch wel op z'n minst 1 euro waard?


Over de schrijver
90% van de mensen behaalt nooit hun doel, en dat hoeft niet. Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is. Ik heb een 3 stappenplan ontwikkeld waardoor toegewijde mensen simpel in 8 weken in hun beste shape komen zonder frustraties en ook al hun resultaten weten te behouden. Leer alles wat je nodig hebt om in shape te komen en te blijven. Hiervoor volg ik altijd dezelfde formule, aangepast op de individu. Want iedereen is anders. En die combinatie heeft zich keer op keer bewezen. Op een simpele, leuke en effectieve manier. En dat is niet zo lastig of vereist veel discipline als je misschien zou denken... Deze formule heb ik nu omgezet voor je waarmee je eindelijk resultaten gaat boeken. Leer hoe jij al je resultaten en die gezonde levensstijl eindelijk kan weten te behouden!
Reactie plaatsen