Is veel spierpijn een goed teken of juist niet?
Is veel spierpijn een goed teken of juist niet?
Brandende spierpijn. We kennen het allemaal wel. Het gevoel van spierpijn na een heftige training. Vooral als we een tijdje niet meer goed hebben getraind.
Bij iedere beweging die we maken worden we weer herinnerd aan de training. Moeite met opstaan, al dagen niet normaal kunnen lopen en laten we het maar niet hebben over het gaan zitten op het toilet.
Je voelt spieren waarvan je dacht dat ze niet eens bestonden, en soms vraag je jezelf af waarom dat sporten nou zo gezond voor je is. Herkenbaar? ?
Ik kan je zeggen, dit hoort er bij. Zeker als je een beginner bent of na een tijdje weer begint met trainen (lees na de zomer of vakantie), maar…
Pas als je langdurig spierpijn blijft houden of juist het gevoel van spierpijn nodig hebt omdat je denkt dat je alleen dan ‘goed’ hebt getraind, dan spreken we van een probleem.
Lees hierover meer in het dit blog, vind uit of spierpijn goed is en wat jij kan doen om spierpijn te voorkomen.
Spierpijn = goed getraind. Toch?
Vaak associëren we spierpijn met het gevoel dat we goed getraind hebben. We vinden het gevoel enigszins lekker (ook al klagen we). Want we willen het ook wel voelen als bevestiging dat we goed hebben getraind.
Op het moment dat we het niet voelen, denken we al heel snel dat we niet hard genoeg hebben getraind. Maar is dit wel goed? Is de training wel effectief als je geen spierpijn heb de dagen erna?
Spierpijn heet officieel DOMS, delayed onset muscle soreness. Tijdens het trainen ontstaan er kleine ontstekingen in het bindweefsel van spieren. Dit resulteert in kleine scheurtjes, oftewel spierschade. Spierpijn ontstaat meestal een paar uur na de training tot ongeveer 48 uur daarna, maar de exacte tijden en mate van intensiteit varieert.
Is spierpijn een goede maatstaf voor het boeken van vooruitgang?
Veel mensen denken dat de training ‘beter’ ging omdat ze door een nieuwe routine of workout – flink wat spierpijn hebben gekregen. Dat de training zo slopend was, waardoor je helemaal kapot bent gedurende de dagen erna, wilt niet per se zeggen dat het goede training is geweest. Veel mensen gebruiken hun spierpijn als indicator voor het beoordelen van de training en prestatie.
Hoewel spierpijn zelf niet slecht is, is het probleem van het gebruiken van spierpijn als indicator van ‘goede’ of ‘slechte’ training dat er geen rekening wordt gehouden met de lange termijn. Zit er genoeg kwaliteit in de training waardoor je continu vooruitgang kan boeken?
Hoe vaker je iets doet, hoe minder frequent en intens spierpijn zal optreden. Dit heeft te maken de efficiëntie van het lichaam om zich te herstellen en de kracht van de spier (ofwel vooruitgang, supercompensatie). Als je niks voelt, wilt het niet direct zeggen dat je niet hard genoeg hebt getraind. Hoe minder vaak je iets doet, hoe heftiger de spierpijn gaat zijn. Train je dus regelmatig, zal de mate van spierpijn ook steeds minder worden.
Dus: spierpijn hoort er af en toe bij, maar is niet het streven zelf.
Wat te doen bij spierpijn?
Leuk verhaal allemaal, maar ik kom amper omhoog van het toilet. Wat kan ik ertegen doen? Kort antwoord: Goed herstellen. Spierpijn kan je tegengaan door het lichaam te herstellen.
Praktische tips:
- Ga trainen op een lager pitje. Door het trainen wordt je doorbloeding van je lichaam verbeterd waardoor de spierpijn kan gaan afnemen, denk aan yoga, wandelen of dynamisch stretchen. Vaak als je flink wat spierpijn hebt, doet een goede warming up al wonderen.
- Neem een (sport)massage om de doorbloeding te verbeteren.
- Warme bad of douche doet ook altijd wonderen.
- Goed en gezond blijven eten. Een gebalanceerd voedingsschema helpt om het lichaam te voorzien van de essentiële vitaminen en mineralen dat het lichaam nodig heeft om het herstelproces te bevorderen.
- Uurtje eerder naar bed en lekker ontspannen 😉
Pas bovenstaande tips toe en je zult merken dat je sneller herstelt en dus ook sneller meer resultaten gaat boeken. Veel succes!
Wat kun je nu doen?
Fat to Fit - 3 maanden Beginners Challenge
Start vandaag voor maar €1,- ! Waarom nog uitstellen?
Voor beginners die aan hun lot worden overgelaten in de sportschool, niet weten waar ze moeten beginnen en niet weten of ze het goed uitvoeren.
Doorbreek oude patronen en start eindelijk jouw gezonde leefstijl. Begin vandaag direct!
- Uitgebreide workouts met video's en PDF documenten.
- Voor in de sportschool of thuis.
- Inclusief conditie en buikspieren!
Investeren in jouw gezondheid is nog nooit zo makkelijk geweest!
Klik hier voor toegang tot de Challenge
Jouw gezondheid is toch wel op z'n minst 1 euro waard?