Afvallen lukt niet ondanks dieet. Hoe komt het en wat kun je eraan doen?
Afvallen lukt niet meer. Wat nu.
Als afvallen niet wil lukken heb je meestal het volgende wel meegemaakt. Je bent al 5 dagen heel gezond bezig en je houdt je strikt aan je voedingsschema. Als het goed is weet je dan dat letten op wat je eet en weten hoeveel calorieën je eet nodig is om resultaten te boeken.
Alleen krijg je opeens zo’n zin in chocolade of ijs, of je hebt afgesproken met vrienden of vriendinnen om lekker uit eten te gaan of een terrasje te pakken. Dat heb je verdiend toch? Je hebt de hele week hard gewerkt, goed gelet op je voeding en deze week drie keer getraind. Die ene dag kan toch wel? Maar die ene dag wordt helaas een heel weekend.
Maandag begin je weer vol met goede moed, maar deze week kom je niet verder dan diëten tot woensdag. Vervolgens stop je weer. Je zegt tegen jezelf dat je maandag weer van plan bent het op te pakken, alleen gaat het daar ook mis. Je stelt uit, eet de kilo’s er weer aan en de drempel om te beginnen wordt hoger. Dit is een vicieuze cirkel waar veel mensen mee te maken hebben. Misschien geldt dit ook voor jou.
Je bent bezig met afvallen, maar je raakt niets kwijt. Waar ligt het aan?
Ondanks je goede bedoelingen kan afvallen en vet verliezen lang uitblijven. Het enige en goudeerlijke antwoord op deze kwestie is:
Je krijgt nog steeds meer energie binnen dan dat je verbrandt. Er is geen magische formule of trainingsschema om af te vallen en resultaten te boeken. Je kan continu verschillende diëten proberen, verschillende programma’s doen, maar zolang je jouw voeding niet serieus neemt en goed let op wat je in je mond stopt, zul je nooit de resultaten boeken die je wilt.
Je kent vast wel de bekende gezegden: “You can’t out train a bad diet” of “Abs are made in the kitchen”.
Maar hoe kom je dan wel in shape?
“Bewegen en letten op wat je eet”, is het antwoord. Je hoeft niet 7 dagen per week in de sportschool te staan. Je kan razendsnel gewicht verliezen door per week 2 dagen te sporten en elke dag een lange wandeling te maken.
De truc is om het toe te passen in de praktijk zodat je eindelijk resultaten ziet en je je weer happy en trots voelt op je lijf.
Ben jij op dieet of is het een lifestyle voor jou?
Als je wilt afvallen, komt het simpelweg neer op het creëren van een negatieve energiebalans , oftewel minder calorieën binnen krijgen dan dat we verbranden.
Dit is de functie van een dieet: Het is een eetwijze of -patroon om ervoor te zorgen dat je minder calorieën op een dag binnenkrijgt. Dus als het je niet lukt om af te vallen, eet je nog teveel calorieën. Dit klinkt hard, maar dat is de realiteit.
Diëten werken, punt. Maar het zijn de mensen die het dieet volgen die niet werken om het even zo te zeggen. Want het meest gevaarlijke dieet is een dieet dat je niet kunt volhouden.
Waarom je eigenlijk niet moet diëten.
Het concept van een ‘dieet’ is iets wat eigenlijk al direct verkeerd is. Een dieet wilt zeggen dat het tijdelijk is. Je bent tijdelijk op dieet, en binnenkort niet meer.
Om in shape te komen is het namelijk belangrijk om te denken op lange termijn. Wij zijn bijvoorbeeld helemaal niet geïnteresseerd in de korte termijn. Het gaat om het ontwikkelen van een gezonde leefstijl die past bij jou en die je je hele leven lang gemakkelijk kunt volhouden. Hierdoor stap je af van het eeuwige jojo’en met je gewicht. Je stopt de cyclus van voortdurend diëten naar te ‘cheaten’.
Het verschil tussen een dieet en leefstijl is het feit dat je het laatste kan volhouden voor de rest van je leven . Een leefstijl gaat om het hebben een van simpele strategie. Een realistisch plan voor jou om niet alleen gewicht te verliezen en in shape te komen, maar ook om het vet ervan af te houden en in shape te blijven. Een plan waardoor je consistent in een calorietekort zit.
Als jij geniet van de producten die je eet, dan bestaat er geen cheat meal meer.
Het probleem van een ‘cheat meal’
Een cheat meal wil zeggen dat je ‘cheat’ op iets dat je niet wil doen. Je zit dus vast aan een dieet dat niet goed voelt. Het betekent dat je de producten die je eigenlijk wil eten voorlopig niet mag eten.
Als jij een leefstijl hebt gevonden waarin je werkelijk geniet van wat je eet, bestaat er niet zoiets als een ‘cheat meal’. Als je continu denkt aan je cheat meal, dan is je het eetpatroon dat je nu hanteert veel te strikt. Hierdoor moedig je juist het hebben van een cheat meal aan.
Stop met diëten
Reken ten eerste je caloriebehoefte uit. Zo weet je hoeveel calorieën je op een dag uit kan geven. Ga daarna op zoek naar maaltijden die je daadwerkelijk lekker vindt en maak die gezonder.
Begin met het ontbijt. Analyseer het en maak het gezonder. Staat het op 1 lijn met je doel of moet je er wat aan aanpassen?
- Stap 1: Verander je ontbijt en ervaar de resultaten.
- Stap 2: Verander je lunch en ervaar de resultaten.
- Stap 3: verander je avondeten en ervaar de resultaten.
- Stap 4: verander wat je drinkt, snacked en ervaar de resultaten
Het is niet makkelijk, maar wel simpel. Als jij geniet van de producten die je eet, dan bestaat er geen cheat meal meer.
Kies de producten die jij wilt eten op basis van je doel. Maak de veranderingen en zie de veranderingen. Hou het vast voor een lange periode, het is geen dieet. Verander de manier hoe je eet en het wordt een lifestyle.
Blijven afvallen? Stel jezelf deze vragen.
- Voel je op dit moment dat je op dieet bent of ben je bezig met voedingsrichtlijnen die je lang zou kunnen volhouden?
- Wat zijn je doelen?
- Hoe gemotiveerd ben je op dit moment?
- Hoe mentaal sterk ben je om te voorkomen dat een ‘cheat meal’ veranderd in een ‘cheat day’ en vervolgens een ‘cheat year’?
Extra: Tips om beter om te gaan met je ‘cravings’
“Van brood word je toch dik? En snoepen, chips en chocola?”. Dit zijn vaak de bekende producten die geassocieerd worden met ‘dik worden’. Maar we kunnen eigenlijk niet zeggen dat 1 product ‘slecht’ voor je is, of ‘dikmakend’. Afvallen kan met ieder product. Alleen is het altijd afhankelijk van het geheel, oftewel de context.
In dit geval, hoe ziet je eetpatroon over het algemeen eruit? Want van 2 sneetjes brood word je niet direct dik, tenzij je over je hoeveelheid calorieën gaat. Energiebalans is leidend. Want theoretisch gezien kan je afvallen terwijl je nog gewoon koekjes en brood eet, mits je calorie inname over de hele dag laag genoeg is zodat je in een tekort zit.
Moet je dit dan ook gaan doen? Nee, want ons lichaam heeft alsnog behoefte aan producten die rijk aan vitaminen en mineralen zijn. Wat wel zo is, is dat je heus wel af en toe een “lekkernij” mag toevoegen aan je eetpatroon.
Een simpele richtlijn om te hanteren is de 80/20 regel. 80% van je voeding bestaat uit kwalitatieve producten, zoals groenten, fruit, zuivel, vlees, vis, eieren, avocado, noten, aardappel, rijst, havermout, etc. En dan 20% is een toevoeging waar je op dat moment zin in hebt.
We hebben per jaar 365 dagen. Heel soms van het plan af te wijken zonder erin door te slaan, is niet erg. Besef dat 1 maaltijd of 1 dag niet al je resultaten in de soep gooit.
Vorm een consistent ritme voor lange termijn resultaten
In shape komen is niet makkelijk, wel simpel. Het komt altijd neer op een negatief energiebalans. Je lichaam houdt van een vast ritme. Vorm een routine om goede gewoontes op te bouwen waardoor je consistent in een calorietekort zit.
Het vergt discipline en kiezen om de benodigde acties te doen. Het vergt wilskracht om gezond te blijven eten, op je werk, als je uiteten bent of op vakanties. Maak het je prioriteit om dit te doen.
Er zijn genoeg diëten en schema’s die werken. Wij bij Revolution Gym hebben tal van gezonde opties om mensen te begeleiden op het gebied van voeding. Zodra je dat volgt, zijn je resultaten die je wilt een kwestie van tijd. Klik hier even op als je benieuwd ben hoe we je kunnen helpen.
Conclusie: Hiermee gaat afvallen lukken.
- Bepaal je calorie-inname.
- Hanteer de 80/20 regel.
- Hou het simpel en plezierig, zodat je dit op de lange termijn kan volhouden.
Aan in shape komen is niks magisch. Het antwoord is een saai antwoord. Het antwoord dat werkt op de lange termijn om je resultaten en gezonde leefstijl vast te kunnen houden.
Vergt het discipline: Ja.
Vergt het bepaalde offers: Ja.
Is het het waard: Ja!
Maar ook jij kan het!
Wat kun je nu doen?
Fat to Fit - 3 maanden Beginners Challenge
Start vandaag voor maar €1,- ! Waarom nog uitstellen?
Voor beginners die aan hun lot worden overgelaten in de sportschool, niet weten waar ze moeten beginnen en niet weten of ze het goed uitvoeren.
Doorbreek oude patronen en start eindelijk jouw gezonde leefstijl. Begin vandaag direct!
- Uitgebreide workouts met video's en PDF documenten.
- Voor in de sportschool of thuis.
- Inclusief conditie en buikspieren!
Investeren in jouw gezondheid is nog nooit zo makkelijk geweest!
Klik hier voor toegang tot de Challenge
Jouw gezondheid is toch wel op z'n minst 1 euro waard?