Moeite met afvallen? Hoe jouw darmen je weerhouden van je doelen
Heb jij ook moeite met afvallen?
Grote kans dat het hieraan ligt…
Ik kan me genoeg momenten voor de geest halen dat klanten radeloos naar me toekomen met: "Help, het maakt niet uit WAT ik doe. Ik val maar niet af!?"
En wat er gebeurd is dat veel mensen denken dat er iets ‘mis’ is met hun. Dat zij het niet kunnen. Dat zij niet genoeg wilskracht hebben of motivatie hebben. Dat het anderen wel lukt en het niet voor hen is weggelegd. Zonde!
Want wat ik heb gemerkt in al mijn jaren dat het probleem soms dichterbij is dan dat je zou denken..
"Ik heb zoveel moeite met afvallen ondanks alle dieetpogingen"
"Ik heb al zoveel verschillende diëten geprobeerd, maar ik val maar niet af. Ik word hier zo vastgelopen en teleurgesteld in mezelf. Het voelt alsof ik alles heb geprobeerd maar niks helpt. Ik zie geen uitweg meer en weet niet wat ik nog moet doen."
Herkenbaar? Heb jij ook moeite met afvallen?
Vaak als mensen besluiten dat het tijd is om gewicht te verliezen beginnen ze vaak met sporten en om beter te letten op wat ze eten. In het begin, na een paar maanden, lukt afvallen prima en lijken mensen goed op weg om hun doel te bereiken.
Maar ik heb vaak genoeg gehoord dat als mensen een bepaald gewicht hebben bereikt, dat ze zoveel moeite kregen met afvallen. Alsof het lichaam weerstand ging bieden. Het maakte niet uit hoe vaak ze ook gingen sporten of minder eten, het lukte maar niet om verder af te vallen.
Dit werkt natuurlijk zo frustrerend en ontmoedigd, na zo hard gewerkt te hebben en geen enkel resultaat te zien.
Vaak stoppen mensen en denken dat het aan hun ligt, maar in mijn ervaring is er vaak een hele andere boosdoener in het spel die ervoor zorgt dat jij moeite hebt met afvallen.
Je bent wat je eet
Wat je erin stopt, is wat je eruit krijgt. Ofwel hoe jij met je lichaam omgaat, bepaalt enorm de prestaties en de gezondheid van je lichaam.
Qua gezondheid vergeten mensen te realiseren dat het allemaal begint bij je darmen. Een gezonde darmflora is daarom zo van vitaal belang! Er is namelijk een rechtstreekse verbinding tussen je hersen en darmen. Onze darmen worden gezien als onze 2e hersenen, en maar liefst 90% van de communicatie verloopt van de darmen naar de hersenen en niet andersom.
Onze buik screent namelijk onze volledige levensstijl, van voeding tot aan stress. En dit zorgt voor problemen zoals o.a. maagklachten.
Tegenwoordig worden bepaalde darmklachten ook gekoppeld aan ‘burnout’ klachten. Dit komt omdat je darmen maar liefst 60 hormonen aanmaken, waaronder het gelukshormoon - serotonine. Disbalans hierin uit zich in stress, paniek, angst, hulpeloosheid en oververmoeidheid.
Gezonde darmen = gezond lijf
Nooit buikpijn hebben wilt niet zeggen, dat je geen darmklachten hebt. In je darmen worden namelijk producten verteerd, maar er zijn bepaalde voedingsproducten die totaal niet gunstig zijn voor de darmen.
Deze blijven namelijk kleven aan de darmwand en zorgen voor ontstekingen. Deze ontstekingen zorgen op hun beurt voor scheurtjes en gaatjes in je darmwand. En dit is het begin van wat we noemen: Het leaky gut syndroom (lekkende darm syndroom)
De gaatjes zorgen dat er stukjes van de voeding vanuit de darmen in de bloedbaan komen die daar totaal niet thuis horen. Met als gevolg? Een immuunsysteem dat constant moet reageren en in actie moet komen.
Een overactief immuunsysteem
We willen allemaal een goed functionerend en actief immuunsysteem hebben als we bedreigd worden door ziektes. Het is bedoeld om als redmiddel om jou te beschermen. En als het lichaam moest kiezen uit de verschillende systemen (vetverbranding, etc.) dan krijgt het immuunsysteem altijd voorrang. Al het energie wat het lichaam heeft zal altijd gaan naar het immuunsysteem in eerste instantie.
Problemen ontstaan wanneer het immuunsysteem altijd actief is. Want een immuunsysteem is namelijk bedoeld om bedreigingen te bestrijden. Het is dus van vitaal belang dat je immuunsysteem niet altijd alleen maar actief is. De combinatie van het ervaren van chronische hoge stress, ongezonde voeding, van medicatie zorgt voor een chronisch actief immuunsysteem.
Een leuke vergelijking van Gutness:
“Zie jouw immuunsysteem als een leger met soldaten dat altijd vecht, ook als er geen vijanden zijn. Op het moment dat er oorlog uitbreekt, zijn de soldaten al moe gestreden. Dit wil je absoluut vermijden.”
Je immuunsysteem verzorgen zou daarom op de eerste plaats moeten staan: het is vaak dé echte oorzaak van heel veel klachten en symptomen.
6 symptomen van een overactief immuunsysteem
- Overdreven Vermoeidheid: We voelen ons allemaal wel een keertje moe. Maar chronisch overdreven moe zijn heeft heel vaak een connectie met een overactief immuunsysteem gezien het heel veel energie kost.
- Ontstekingen: Elke ontsteking activeert het immuunsysteem en dit is vaak stress- en voeding gerelateerd. Onverklaarbare gewrichtspijnen of reuma zijn ook andere voorbeelden van ontstekingen.
- Allergieën: Een ‘lekkende’ darm is de reden waarom voedselresten in de bloedbaan terecht komen die daar helemaal niet thuishoren. Gebeurd dit vaak genoeg? Dan ontwikkel je intoleranties en allergieën en auto-immuunziekte op onverteerde eiwitten in melk en granen.
- Darmklachten: Darmklachten laten ons per direct weten dat we een actief immuunsysteem hebben en onze soldaten aan het vechten zijn. Bijna 90% van het immuunsysteem zit namelijk in je darmen). Heb je daar last? Dan is je lichaam actief bezig om iets te bestrijden.
- Huidproblemen: Je huid is een weerspiegeling van je interne staat. Is je immuunsysteem heel erg actief? Dan zal je dat ook beginnen te merken aan je huid. Want een chronisch actief immuunsysteem begint na een tijd ook gewoon je eigen lichaam aan te vallen, wat weer resulteert in nog meer huidklachten.
Wil je meer hierover weten? Lees dan de blogs van Gutness Lifestyle |
Symptoom 6: Moeite met Afvallen
Op het moment als ‘jouw soldaten’ aan het vechten zijn tegen indringers, is je lichaam totaal niet bezig met afvallen en vet verbranden.
Het is logisch als je wilt afvallen en het lukt maar niet. Niets werkt terwijl je zo je best doet om gezond te leven. Maar de meeste diëten houden totaal geen rekening mee met je immuunsysteem waardoor je klachten erger worden en het het afvallen tegenwerkt. Het lichaam heeft gewoon geen energie voor vetverbranding omdat al het energie naar het immuunsysteem gaat. Daarnaast zorgt chronische stress zorgt voor dat alle andere processen stopgezet worden.
Je kan helaas niet om het immuunsysteem heen:je zult altijd moeite hebben met afvallen zolang je niet eerst je darmen en immuunsysteem tot rust brengt. De oplossing is daarom niet om weer één van de zoveelste diëten te volgen, maar juist je immuunsysteem versterken en laten rusten. Hoe dat je dat?
Alles heeft te maken met je levensstijl
Stress en je voeding zijn de grootste boosdoeners en triggers voor je immuunsysteem. De 2 factoren die tegenwoordig steeds erger en ongezonder worden in ons leven.
- Heb een strategie voor stressmanagement: D enk aan ½ dag metime, massage, trainen, yoga, wandelen, natuur, bad.
- Eet minder slecht verteerbare eiwitten uit brood, pasta en zuivel: Caseïne en Gluten. Dit zijn de grootste boosdoeners en triggers.
- Eet minder omega-6 (bewerkt eten, zoals koek, snoep, raapzaadolie en zonnebloemolie) en meer omega-3 (vette vis, noten en zaden). Omega-6 werkt ontstekingsbevorderend en omega-3 ontstekingsremmend.
- Eet minder e-nummers: Deze giftige stoffen ontregelen je hormoonbalans. Kies voor meer puur eten ipv bakjes, pakjes en fastfood.
In shape komen simpel gemaakt
Jouw beste shape in 100 dagen! Stel samen met mij jouw persoonlijk 3 stappenplan op om in jouw beste shape te komen en te blijven. Fitter, strakker en lekker in je vel.
90% van de mensen behalen nooit hun doel, en dat hoeft niet.
Dat komt omdat de meeste mensen maar wat doen in de sportschool en volgen een heel streng dieet dat niet vol te houden is.
Ik heb een 3 stappenplan ontwikkelt waardoor toegewijde mensen in 100 dagen in hun beste shape komen en ook al hun resultaten weten te behouden.
Volg mijn online workshop en krijg alle tools voor mentale en fysieke transformatie.
Begin vandaag nog met jouw persoonlijk plan!
Ga naar: https://revolutiongym.nl/workshop/