Het Vuil Op Clean Eten
Iedereen weet het verschil tussen ‘dirty’ producten en clean eten, dus dat hoef ik je niet meer uit te leggen…of wel?
Binnen de sportwereld wordt clean eten geprezen als dé beste manier om in shape te komen en optimaal gezond te worden. Maar het grootste probleem met het definiëren van eten is dat er geen duidelijke beschrijving is van wat nu clean of dirty is, want je lichaam doet dat namelijk ook niet.
Is clean eten de oplossing voor jou?
Wat beschouwt men als clean eten?
Veelal wordt clean eten beschouwd als het eten van producten die niet bewerkt zijn (maar wat is nu precies bewerkt?). Varianten van de definitie rondom clean eten zijn dat het eten ook biologisch moet zijn, vrij van E-nummers of additieven of dat het enkel verse producten moeten zijn. Anderen zeggen weer dat het een eetpatroon is zonder gluten, zuivel of toegevoegde suikers.
Een andere manier van clean eten is het beslissen of het product rijk is aan nutriënten. Echter is het belangrijk om te weten dat er geen wetenschappelijk consensus bestaat over wanneer een product rijk is aan nutriënten. En dit is dan ook het probleem.
Het probleem van clean eten
Je lichaam weet niet op het moment dat je een boterham naar binnen werkt, dat het een boterham is (zou handig zijn maar helaas). Wat het lichaam doet is enkel registreren wat naar binnen gaat: calorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, mineralen en vitaminen. Dit alles werkt op het mechanisme van je energiebalans. Want als je in overmaat ‘clean’ zou eten, eet je alsnog meer dan dat je lichaam verbruikt, en kom je dus aan in gewicht (lees vet).
Bij het indelen of een product ‘goed’ of ‘slecht’ is, wordt vaak de context van het product binnen je voedingspatroon als geheel over het hoofd gezien. Het is lastig om een product te kunnen bestempelen zonder rekening te houden met doelen, trainingsprogramma’s, persoonlijke preferenties en de tolerantie van de individu.
Daarnaast is het dé perfecte bodem om een negatieve relatie op te bouwen met eten. Het indelen van producten op basis van ‘goed’ of ‘slecht’ en de focus op bepaalde producten kunnen leiden tot eetstoornissen en eetbuien gepaard met frustraties en schuldgevoelens.
Want vaak is het de vraag of ‘clean eten’ neerkomt op wilskracht en doorzettingsvermogen of dat je altijd gewend bent aan deze manier van eten en niets anders meer wilt.
Een gezondere manier van eten
Voor degenen die hopen dat ik zeg dat je van alles kan eten, heb je (enigszins) mazzel. Maar zoals alles in het leven: met mate. De beste manier is om de 10-20% richtlijn te gebruiken. Kies voor 80% producten die rijk zijn aan veel voedingsstoffen en gebruik de overige 20% voor producten die je graag wilt eten (alsnog hou rekening met je energiebalans!). Onthoud dat dit een maximum grens is. Als je 0% wilt aanhouden is het prima zolang het jouw persoonlijke voorkeur is en het niet een pijnlijke strijd wordt met je wilskracht.
Nog een laatste opmerking: Een dagelijks limiet of een wekelijks limiet?
Het beste antwoord is waar jouw eigen voorkeur naartoe gaat. Stel als je per dag 2000kcal eet, dan komt een dagelijkse benadering neer op 200-400kcal per dag dat je kan eten wat je wilt, zolang je nog steeds de overige vereisten haalt.
Conclusie
Hou altijd rekening met je eigen persoonlijke voorkeur. Dat is de meest krachtige, maar helaas onderschatte manier om je gezondheid optimaal te verbeteren en in shape te komen. Plus op de lange termijn zal je hier baat bij hebben, omdat je een normale relatie met voeding behoudt.
Wat kun je nu doen?
Fat to Fit - 3 maanden Beginners Challenge
Start vandaag voor maar €1,- ! Waarom nog uitstellen?
Voor beginners die aan hun lot worden overgelaten in de sportschool, niet weten waar ze moeten beginnen en niet weten of ze het goed uitvoeren.
Doorbreek oude patronen en start eindelijk jouw gezonde leefstijl. Begin vandaag direct!
- Uitgebreide workouts met video's en PDF documenten.
- Voor in de sportschool of thuis.
- Inclusief conditie en buikspieren!
Investeren in jouw gezondheid is nog nooit zo makkelijk geweest!
Klik hier voor toegang tot de Challenge
Jouw gezondheid is toch wel op z'n minst 1 euro waard?