Hoe blijf je afvallen? - Wat te doen om vetverlies en het afslankproces weer te stimuleren?
22 juli 2021 
6 min. leestijd

Hoe blijf je afvallen? - Wat te doen om vetverlies en het afslankproces weer te stimuleren?

Je hebt het sporten weer goed opgepakt. Je zit eindelijk weer in je ritme. Je traint 3x in de week. Je let op je voeding en je bent alweer wat afgevallen. Nu een paar maanden verder..staat de weegschaal alweer een tijdje stil. Wat je ook doet nu, er lijkt niks te gebeuren en je hebt nu echt zin om die weegschaal uit het raam te gooien. Herkenbaar?

Oorzaken


Gedurende het afslankproces zal er een periode komen dat je op een plateau komt. Het lijkt alsof je gewoonweg niet meer vooruit komt. Als we kijken naar de oorzaken, zijn het in de praktijk vaak de volgende punten:

  1. Onderrapportage;
  2. Overschatten van je activiteitenpatroon;
  3. Aangepaste stofwisseling.

Oorzaak 1: Onderrapportage

Onderrapportage, ofwel niet goed kunnen inschatten van wat je daadwerkelijk eet. In de praktijk kan dit variëren van 200 tot zelfs 2000 kcal (!). Dus wanneer je eigenlijk 1200 kcal denkt te eten, eet sommige mensen maar liefst 2000 kcal of zelfs meer.

Vaak hebben de meeste mensen geen flauw idee over hoeveel calorieën ze daadwerkelijk eten. Dit is juist dé reden waarom het essentieel is om je voeding goed bij te houden. Meten is weten. Hoe weet je hoeveel calorieën je nog mag eten in de avond, als je niet weet hoeveel je er al hebt gegeten..?

Oorzaak 2: Overschatten activiteitenpatroon

We kennen het allemaal wel. Dat gevoel wanneer je keihard hebt getraind en dus onszelf wel even belonen met ‘iets lekkers’.
Alleen vergeten we vaak dat de 500 kcal die we tijdens de training van net hebben verbrand, er zo aan gegeten is.

Daarnaast als we een drukke dag hebben, volop het huis hebben schoongemaakt en volop in de weer zijn geweest, we over het algemeen niet ‘extra veel’ kcal hebben verbrand die dag. Hoewel het wel zo aanvoelt 😉

Oorzaak 3: Aangepaste stofwisseling

Ja, ik val niet meer af door mijn stofwisseling.” We hebben dit allemaal wel eens een keer gehoord of zelf gezegd en/of gedacht. 

Hoewel weinig mensen echt een probleem hebben met hun stofwisseling, is het belangrijk om te weten dat naarmate je vet verliest, je energieverbruik ook omlaag zal gaan. Ofwel, je stofwisseling vertraagt ook. 

Vet is massa. Je lichaam hoeft op een gegeven moment minder massa (minder vet) heen en weer te bewegen. Ofwel het kost het lichaam steeds minder energie en je wordt dus efficiënter in je verbruik van energie. Je verbrandt dus minder calorieën voor dezelfde activiteiten omdat je simpelweg minder weegt. 

Dus een calorietekort van 20% is op de lange termijn eerder 10%.

Hoe nu verder?

  1. Probeer jezelf zo bewust mogelijk te maken van de werkelijkheid. Gebruik een keukenweegschaal. Let op je porties en hoeveelheden die je gedurende de dag eet. 
  2. Hou rekening met verborgen calorieën, zoals suiker in sausjes, de vetten uit oliën, fruit, groenten, melk en suiker in je koffie. Je cappuccino bevat helaas ook calorieën. 
  3. Maak aanpassingen als je merkt dat je gewicht na meerdere weken niet is afgenomen.

Conclusie

Wanneer je niet meer afvalt komt het vaak op neer dat je inname onbewust te hoog is. Pas de bovenstaande tips toe. Afvallen en in shape komen is een proces voor de lange termijn. Consistentie is de sleutel tot succes.

Fat to Fit - 3 maanden Beginners Challenge

Start vandaag voor maar €1,- ! Waarom nog uitstellen? 

Voor beginners die aan hun lot worden overgelaten in de sportschool, niet weten waar ze moeten beginnen en niet weten of ze het goed uitvoeren.

Doorbreek oude patronen en start eindelijk jouw gezonde leefstijl. Begin vandaag direct!

  • Uitgebreide workouts met video's en PDF documenten.
  • Voor in de sportschool of thuis.
  • Inclusief conditie en buikspieren!

Investeren in jouw gezondheid is nog nooit zo makkelijk geweest!

Klik hier voor toegang tot de Challenge

Jouw gezondheid is toch wel op z'n minst 1 euro waard?


Over de schrijver
Ik ben Verano Faerber, Bachelor of Health, diëtist en NSCA gecertificeerd personal trainer. Tijdens mijn studie 10 jaar geleden heb ik Revolution Gym opgericht vanwege mijn eigen ervaring en overtuiging dat de gewone sportschool niet werkt. Mensen leren en onderwijzen hoe zij hun eigen gezondheid, vitaliteit en leven naar het volgend niveau kunnen brengen door middel van het bekrachtigen van hun mind.Change your thoughts, change your body, change your life.Dat is mijn zielsmissie en levenspad. Via je mind je lichaam compleet veranderen, waardoor jij als persoon naar een compleet nieuw niveau gaat en meer uit je leven gaat halen. Want één ding wat ik heb geleerd in deze reis van al 11 jaar..is dat alles wat je nodig hebt allemaal al in je zit.Heb jij het gevoel alsof er meer in zit? Ben jij niet tevreden hoe het nu gaat? Laat mij jou helpen, en kom naar de Workshop. I got you ;-)
Reactie plaatsen